Depoziti stanovništva veći za pet odsto

Agencije
Depoziti stanovništva veći za pet odsto

Sarajevo - Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra iznosili su 7,40 milijardi KM, i u poređenju sa stanjem na kraju decembra 2011. godine veći su za 345 miliona KM ili pet odsto, a u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine veći su za 524 miliona KM ili 7,5 odsto, prenose agencije.

Najveće učešće u kontinuiranom rastu depozita stanovništva, posmatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti koji su, u poređenju sa stanjem na kraju decembra 2011. godine, zabilježili rast od 315 miliona KM ili devet odsto, a u poređenju sa stanjem na kraju septembra 2011. godine 417 miliona KM ili 12,2 odsto.

Od ukupnih depozita stanovništva, oročeni i štedni depoziti iznose 4,56 milijardi KM ili 61,6 odsto, dok depoziti po viđenju čine 2,84 milijarde KM ili 38,4 odsto, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 2,63 milijarde KM ili 35,5 odsto, depoziti u evro valuti iznose 4,25 milijardi KM ili 57,4 odsto, a depoziti u ostalim stranim valutama oko 520 miliona KM ili 7,1 odsto.

U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva učestvuju sa 56,3 odsto.

Iz Centralne banke BiH saopšteno je da je ovo najbolji pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat i postojanja sistema osiguranih depozita čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša.

Povodom obilježavanja 31. oktobra – Svjetskog dana štednje, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je štednja jedan od ključnih generatora kreditiranja, te omogućava nove investicije, razvoj BiH i nova radna mjesta.

- Svjetski dan štednje je dan kada se treba podsjetiti na važnost štednje, a uz nadu da će građani u BiH u budućnosti imati više motiva za obilježavanje ovog dana - istakao je Kozarić.

Svjetski dan štednje slavi se 31. oktobra, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres predstavnika štednih institucija iz oko 25 zemalja svijeta održan na današnji dan 1924. godine u Milanu.

Učesnici tog kongresa usaglasili su se da je štednja neophodna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana