Depoziti smanjeni za 466 miliona KM

Marina Čigoja
Depoziti smanjeni za 466 miliona KM

BANjA LUKA - Depoziti u bankama u Republici Srpskoj smanjeni su od početka godine za 466 miliona maraka, pokazuju preliminarni podaci kojima raspolaže Agencija za bankarstvo RS.

- Pad se odnosi na razne segmente, kao što su smanjenje depozita matičnih banaka, zatim preusmjeravanje depozita Vlade RS za kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, te smanjenje likvidnosti javnih i privatnih preduzeća - istakla je direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac.

Prema ovim podacima, u prvih šest mjeseci 2009. godine smanjena je i ukupna aktiva banaka u Republici Srpskoj za osam odsto.

- Ukupna aktiva za prvih šest mjeseci iznosi 5,3 milijarde maraka, a smanjena je zbog pada depozita, prije svega bankarskih i vladinih institucija, te javnih i privatnih preduzeća. S druge strane, depoziti građana imaju rast od jedan odsto u odnosu na kraj 2008. godine - istakla je Injac.

Dodala je da je pad depozita nastao zbog promjena likvidnosti privrede, a da je povjerenje u bankarski sistem stabilno.

Injac ističe da je bankarski sektor RS likvidan i stabilan i da to pokazuje činjenica da se 29 odsto aktive nalazi u novčanim sredstvima, a ukupna aktiva depozita u julu takođe bilježi rast.

- U prvih sedam mjeseci depoziti građana imaju rast od dva odsto u odnosu na kraj 2008. godine, što je dobar trend i potvrda povjerenja u bankarski sektor RS - naglasila je Injac.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista "SWOT" Saša Grabovac kaže da je ovakvo stanje bilo očekivano, s obzirom na to da su smanjene privredne aktivnosti.

- Došlo je i do smanjenja realizacije po osnovu prihoda i samim tim preduzeća nemaju slobodnih sredstva koja mogu da ostave kod banaka, to je još jedan pokazatelj da je likvidnost preduzeća smanjena, a to je bilo i za očekivati. S druge strane, ohrabrujući je porast depozita stanovništva, tako da se naš bankarski sistem može ocijeniti kao stabilan, iako situacija u privredi ima uticaja i na njihov položaj - kazao je Grabovac.

Zaduženost

Slavica Injac je kazala da ukupna kreditna zaduženost pravnih i fizičkih lica iznosi 3.464 milijarde maraka i ista je kao na početku godine. Ona objašnjava da nema značajne promjene, kada se radi o kreditiranju, odnosno da je odobreno novih kredita u iznosu koliko je vraćeno starih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana