Deponija pepelišta u Stanarima po posljednjim standardima

Dijana Dujić
Deponija pepelišta u Stanarima po posljednjim standardima

Stanari - EFT Rudnik i Termoelektrana "Stanari" posjeduje najsavremeniju sanitarnu deponiju pepelišta u regiji, koja se prostire na površini od oko dva hektara i u čiju je izgradnju uloženo oko pet miliona maraka.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić izjavila je juče, tokom posjete odlagalištu čvrstih ostataka od sagorijevanja uglja, da je deponija izgrađena po svim evropskim standardima.

- Zahvaljujući tome pepeo apsolutno nema uticaj na životnu sredinu, a može se koristiti u građevinarstvu, kao tampon podloga za puteve i u industriji cementa - izjavila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo krajem jula izdalo upotrebnu dozvolu i donijelo novo rješenje o vanrednoj reviziji ekološke dozvole za postrojenje RiTE "Stanari", zbog usklađivanja propisa o smanjenju štetnih emisija u vazduhu sa propisima Evropske energetske zajednice, koji su sada stroži za investitora.

Direktor Sektora za investicije "EFT grupe", u čijem sastavu su rudnik i termoelektrana, čija je gradnja u završnoj fazi, Zlatan Matko kazao je da odlagalište ima kapacitet za sedam do deset godina.

- Pepeo se može koristiti u industriji cementa i izgradnji puteva, ali je odlagalište izgrađeno kao da ni gram neće biti prodat. Od ukupne količine uglja na pepeo se odnosi do sedam odsto, a termoelektrana će godišnje koristiti oko dva miliona tona uglja - istakao je Matko.

Ilustrujući koliko se vodi računa o ekologiji, Matko je istakao da kamioni poslije svakog dovoženja otpada od uglja idu na pranje i potpuno čisti se vraćaju na utovar.

Tehnički direktor Termoelektrane "Stanari" Savo Mirković rekao je da su montažni radovi na gradilištu, gdje je angažovano oko 800 radnika, u završnoj fazi.

- Očekujemo puštanje elektrane u probni rad u drugoj polovini decembra. Funkcionalne probe pojedinih postrojenja i uređaja su već u toku, tako da sve ide po planu - naglasio je Mirković.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija "Dongfang", a glavni direktor projekta Ming Še Hu rekao je da očekuju da će elektrana u aprilu sljedeće godine početi sa radom u punom kapacitetu i s obzirom na to da se poslovi obavljaju ubrzanom dinamikom, biće izgrađena šest mjeseci prije predviđenog roka.

Budžet RS

Srebrenka Golić je podsjetila da su RiTe "Stanari" za 2014. godinu uplatili u budžet RS 1,4 miliona KM na osnovu koncesionih naknada. Kada se tome dodaju ostale obaveze, kao što su porezi i doprinosi, ukupna uplata u budžet RS i javnih fondova dostiže oko sedam miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana