Demonstranti zauzeli zgradu ministarstva

Glas Srpske
Demonstranti zauzeli zgradu ministarstva

ATINA - Demonstranti su u petak zauzeli zgradu Ministarstva finansija u Atini i objesili veliki transparent sa krova pozivajući na generalni štrajk, dok je Grčka pokušavala da završi teške pregovore sa međunarodnim zvaničnicima o novim mjerama štednje.

Oko 200 demonstranata sindikata PAME, koji podržavaju komunisti, blokiralo je ulaz u zgradu ne dozvoljavajući ulaz zaposlenima, prenijele su agencije.

Oni su istakli transparent na pet spratova, a skinuli su zastavu EU sa vrha zgrade i stavili zastavu sindikata. Demonstranti su rekli da će nastaviti sa blokadom i sljedećih dana.

U međuvremenu, eksperti EU, Centralne banke i MMF-a završavali su ocjenu primjene ekonomskih reformi u Grčkoj u zamjenu za zajam od 110 milijardi dolara od EU i MMF-a.

Ova ocjena je od ključne važnosti kako bi Grčka dobila petu tranšu zajma, vrijednu 12 milijardi evra.

Grčka je do sada primila 53 milijardi evra pomoći, od sume dogovorene u maju 2010. godine.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu otišao je u petak u Luksemburg na hitne razgovore sa Žan-Klodom Junkerom, koji je na čelu grupe 17 ministara finansija zemalja evrozone.

Junker je nedavno kritikovao Grčku da je prespora u smanjenju duga i reformi javnog sektora.

Grčki zvaničnici takođe završavaju teške pregovore o detaljima dodatnih mjera štednje neophodnih da zemlja izbjegne neplaćanje svojih dugova.

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu ranije je najavio mjere štednje vrijedne 6,4 milijarde evra za ovu godinu, kako bi ispunio cilj smanjenja deficita na 7,5 odsto društvenog bruto proizvoda sa 10,5 odsto od 2010. godine.

Vlada je već najavila mjere vrijedne 4,8 milijardi evra, a idućih dana to će uraditi i za preostalih 1,6 milijardi. Vlada će takođe sljedećih dana iznijeti detalje srednjoročnog programa štednje za period od 2012. do 2015. godine.

Snižen rejting

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga "Mudis investors servis" snizila je u petak rejtinge osam grčkih banaka, uz negativnu prognozu, samo dva dana nakon što je snizila kreditni rejting grčkoj državi.

"Mudis" je snizio kreditni rejting Grčke za tri nivoa, sa B1 na Caa1, uz negativnu prognozu.

Kao razloge sniženja rejtinga bankama u toj agenciji navode sve veću vjerovatnost restrukturisanja državnog duga.

- Ako u najgorem slučaju dođe do restrukturisanja državnog duga, grčke banke bile bi direktno pogođene smanjenjem vrijednosti obvezničkog portfelja grčke vlade, što bi znatno oslabilo njihovu kapitalizaciju - stoji u saopštenju "Mudisa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana