Delta se povlači iz Slovenije

Glas Srpske
Delta se povlači iz Slovenije

LjUBLjANA - "Delta" traži odgađanje gradnje sportsko-trgovačkog centra u Ljubljani, a partnersko preduzeće "Grep" najavljuje da će do kraja aprila naći novog investitora.

- Juče je istekao još jedan od rokova koji su dati kompaniji "Delta" da isplati drugu tranšu novca, od 19 miliona evra, potrebnih za gradnju trgovačko-sportskog centra "Stožice" na rubu Ljubljane. Umjesto toga, Miroslav Mišković traži da se gradnja "Stožica" odgodi na određeno vreme, zavisno od stabilizacije tržišta - navodi list "Finance", a prenosi Beta.

Istovremeno "Delta" traži i da se projekat prilagodi novonastaloj situaciji, odnosno da se produže rokovi gradnje.

Slovenačko preduzeće "Grep", formirano samo zbog gradnje "Stožica", ponudilo je "Delti" da se snizi vrijednost trgovačkog dijela "Stožica", sa 232 na 202 miliona evra, ali je "Delta" taj prijedlog odbila, dodavši da ona sa gradnjom sportskog dijela "Stožica" nema ništa.

Direktor slovenačkog "Grepa" Uroš Ogrin kaže da sa "Deltom" ima ugovor o gradnji projekta vrijednog 232 miliona evra.

- Taj ugovor nije podijeljen na sportski i trgovački dio, tako da se sada "Delta" sa tom podjelom pravi naivna. "Delti" smo 3. aprila dali zvaničnu ponudu o promjenama našeg ugovora o centru "Stožice". Rekli smo da smo spremni da ugovorenu cijenu od 232 miliona evra spustimo za 21 milion evra zbog korekcije projekta. Odrekli bismo se jedne podzemne etaže parkirališta i suzili objekat. Cijenu bismo spustili za još 15 miliona evra i tu bi se radilo o pozajmici, koju bi "Delta" morala da počne da plaća čim bi se popravila privredna situacija, objašnjava Ogrin.

"Grep" je pozivao "Deltu" da odgovori na njihovu ponudu, a Ogrin dodaje da ako "Delta" odustane od projekta, "Grep" će uraditi sve da do kraja aprila nađe novog investitora za gradnju trgovačkog dijela "Stožica", dok stadion i sportsku dvoranu "Grep" nastavlja da gradi.

List "Finance" podsjeća da je za odstupanje od projekta u potpisanom ugovoru predviđena kazna od 20 miliona evra, bez PDV-a. "Delta" je "Grepu" do sada uplatila pet miliona evra. Za ostatak "Grep" nema bankarsku garanciju, već bi kaznu morao da traži preko srpskih sudova.

Miroslav Mišković je prije nekoliko dana izjavio da ne namjerava da odustane od ulaganja u Sloveniji i BiH, a zbog toga je objavio prodaju dijela nepokretne imovine, odnosno 69 objekata, odnosno 20 odsto maloprodajne mreže trgovačkog lanca "C market".

Odgođeno suđenje

Suđenje po tužbi bivših malih akcionara "C marketa" protiv firme "Primer C" odgođeno je da bi se razmotrio prijedlog tužilaca da se privremeno zaustavi rasprodaja objekata najvećeg trgovinskog lanca.

Bivši mali akcionari tuže novog vlasnika za nadoknadu štete, koja im je, kako tvrde, nanesena zbog male cijene akcije koju su dobili pri prodaji "C marketa" Miroslavu Miškoviću.

Advokatski tim "Primera C" se pred sudom usprotivio prijedlogu za zaustavljanje prodaje, jer, kako su objasnili, "C market" nije stranka u sporu protiv "Primera C". Podsjećamo, tek nekoliko godina poslije prodaje i zvanično je postalo poznato da je "C market" preko firme "Primer C" kupio Miroslav Mišković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana