Delez još bez dozvole za kupovinu Delta maksija

Glas Srpske
Delez još bez dozvole za kupovinu Delta maksija

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije objavila je da je po službenoj dužnosti za tri mjeseca produžila postupak ispitivanja da li belgijska "Delez grupa" kupovinom 100 odsto "Delta maksija" narušava konkurenciju u Srbiji, prenio je Tanjug.

Komisija je navela da prijava o koncentraciji ne sadrži dovoljno relevantnih podataka na osnovu kojih može adekvatno da procijeni stvarnu jačinu učesnika u koncentraciji, njihove konkurente i učešće istih na tržištu, kao i moguće strukturne promjene, posebno poslije ulaska takvog učesnika svjetskog formata kao što je "Delez grupa".

Bivši predsjednik Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže za Tanjug da ovo znači da Komisija nije uspjela po skraćenom postupku od mjesec da ispita navedenu koncentraciju i da će zbog toga taj postupak biti produžen za tri mjeseca.

Ona je objasnila da će sada Komisija pokušati sama da prikupi relevantne podatke, prije svega od samih učesnika na tržištu.

- Statistika nema podatke koji su joj potrebni - navela je Marković-Bajalović i precizirala da je riječ o podacima o prihodu, kvadraturi, broju i rasporedu trgovinskih objekata.

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija "Delez grupa" postigla je sporazum o kupovini 100 odsto "Delta maksi grupe".

Na osnovu ovog sporazuma, koji je potpisan 3. marta, "Delez grupa" će kupiti 100 odsto kapitala "Delta maksi grupe" po zatvaranju transakcije za ukupno 932,5 miliona evra, uključujući dugovanja od oko 300 miliona evra.

Zatvaranje transakcije moguće je tek poslije donošenja rješenja Komisije za zaštitu konkurencije o (ne)dozvoljenoj koncentraciji na tržištu.

Društva

Komisija za zaštitu konkurencije je u svom zaključku o nastavljanju postupka podsjetila da se koncentracija zasniva na Ugovoru o transakciji koji je zaključen 2. marta 2011. godine i ima kao predmet sticanje direktne kontrole nad "Delta maksijem", ali i nad drugim društvima kao što su: "C market", "Primer C", TP "Srbija" iz Kragujevca, "Zvezdara" a.d. iz Beograda, "Bel investment properti" iz Beograda i TP "Stadel" iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana