Delegacija MMF-a u višednevnoj posjeti BiH

Agencije
Delegacija MMF-a u višednevnoj posjeti BiH

Sarajevo - Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda započinje danas višednevnu posjetu BiH kako bi obavila redovne konsultacije o stanju ekonomije u BiH i inicirala razgovore o mogućem novom stendbaj aranžmanu, javile su agencije.

Delegacija, koju predvodi šef MMF-a za BiH Kostasos Hristou, boraviće u BiH do 29. maja, najavio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je ranije da se zalaže za nastavak saradnje s MMF-om, jer on nudi najjeftiniji novac koji se na tržištu može dobiti.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da će se eventualno zaključenje novog stendbaj aranžmana za BiH bazirati na premisi preuzimanja obaveza za nastavak provođenja strukturalnih reformi, a novac iz tog kreditnog sporazuma neće biti trošen za puko pokrivanje budžetskih deficita.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je ranije rekao da će Srpska i njene institucije spremno dočekati nove pregovore BiH sa MMF-om, te dodao da, kada je riječ o novom zaduženju, postoji inicijativa da se sa tom finansijskom institucijom razgovara o takozvanom restrukturisanju stend-baj aranžmana.

On je napomenuo da će sredstva koja tim putem, eventualno, budu dobijena isključivo biti iskorištena za zatvaranje starog duga prema MMF-u, a ni u kom slučaju za novu potrošnju.

Hristou i Cuc su ranije upozorili da BiH prije 2013. godine ne može očekivati značajniji rast bruto društvenog prozvoda i da mora sama preduzeti značajne reforme kako bi prebrodila krizno razdoblje i postepeno pokrenula vlastiti privredni oporavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana