Dejton: Slobodan protok radnika?

Agencije
Dejton: Slobodan protok radnika?

Predstavnici Igmanske incijative pokrenuli su projekat koji bi trebalo da omogući slobodan protok radne snage između država potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Na taj način bi se uredilo i legalizovalo postojeće crno tržište radne snage, rečeno je na skupu u Beogradu

"Ako bi naš predlog bio usvojen, uveo bi se red u ovu potpuno neuređenu oblast, jer bi radnici imali adekvatnu pravnu zaštitu, a koristi bi imale i države i poslodavci", rekao je kopredsjednik Igmanske incijative za Srbiju Aleksandar Popov.

On je istakao da su prisutne česte migracije radne snage na prostoru Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, posebno u vrijeme sezonskih poslova, a da radnicima niko ne može da garantuje sigurnost pri isplati ili da će biti adekvatno zbrinuti u slučaju povreda.

"Našim predlogom bi se regulisala i nostrifikacija diploma, jer smo svedoci da se diplome pojedinih privatnih fakluteta ne priznaju u drugim državama i na taj način bi se omogućilo slobodno kretanje visokokvalifikovane radne snage, ne samo sezonskih radnika," kazao je Popov.

Prema njegovim riječima, projekat bi se sprovodio po nordijskom modelu, kojim su regulisana brojna pitanja, među kojima i slobodan protokok radne snage.

"Sličnosti s nordijskim modelom su velike, nema jezičkih brijera, nisu sve zemlje članice Evropske unije, a uspeli su da ostvare jedinstvenu zonu gde su ujednačeni uslovi za obrazovanje i rad", rekao je Popov.

Prema riječima zamenika kopredsjednika Igmanske inicijative za Crnu Goru Branislava Radulovića, do sada je održano nekoliko sastanaka s parlamentarcima, odnosno predsjednicima skupštinskih odbora za rad i socijalna pitanja, kao i s nadležnim ministarstvima Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

"Imamo podršku svih državnih organa i za novembar smo zakazali veliki skup u Podgorici kojem će prisustvovati parlamentarci, poslije čega bi se sastali i s predstavnicima ministarstava kako bi slijedeće godine mogli da potpišu odgovarajući dokument", kazao je Radulović.

Predstavnici Igmanske inicijative su ukazali da je osim potpisivanja bilateralnih međudržavnih sporazuma neophodno da se ujednači zakonodavstvo i formira međudržavni savjet koji bi vodio računa kako se odvija proces slobodnog protoka radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana