Dejan Šoškić kandidat za guvernera

Glas Srpske
Dejan Šoškić kandidat za guvernera

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković predložio je juče predsjednika Savjeta Narodne banke Srbije Dejana Šoškića za novog guvernera NBS-a, prenijele su agencije.

Cvetković je na sjednici Vlade Srbije rekao da se vladajuća koalicija odlučila za Šoškića jer je zadovoljio osnovne kriterijume - stručnost i nepripadanje bilo kojoj političkoj stranci.

- Na osnovu ta dva kriterijuma i posle razmatranja većeg broja kandidata, odlučili smo se za Šoškića i nadamo se da će on biti izabran -  kazao je Cvetković i dodao da se nada da će Šoškić NBS voditi "uspešno i nezavisno od drugih uticaja".

Dejan Šoškić je nedavno izjavio da nema razloga da se očekuju bilo kakve bitnije promjene u monetarnoj politici, ako on postane guverner NBS-a.

On je gostujući u emisiji "Oko ekonomije" na RTS-u izjavio da je plivajući kurs dinara optimalno rješenje za Srbiju i dodao da će vrijednost dinara u odnosu na evro odrediti tržište.

- NBS ima precizno definisane zakonske nadležnosti i interne propise, kojima je definisano funkcionisanje institucije do detalja, pa ne treba očekivati bilo kakve nestabilnosti u njenom radu - rekao je Šoškić.

Ministar finansija Srbije Diana Dragutinović rekla je da bi baš Dejan Šoškić dobio njen glas od svih kandidata za guvernera Narodne banke Srbije, čija su imena bila objavljivana u medijima.

Direktor Instituta ekonomskih nauka Srbije Dejan Erić kazao je da će novi guverner Narodne banke Srbije imati vrlo težak zadatak, jer nije lako voditi monetarnu politiku u zemlji koja se suočava sa krizom i ima velike strukturne probleme.

U skladu sa zakonom, Savjet NBS-a će pred Odborom Skupštine Srbije za finansije pokrenuti postupak za izbor novog guvernera. Savjet nema nadležnosti za izbor guvernera, već samo treba da obavijesti Skupštinu o prestanku funkcije guvernera.

Narodna skupština donosi odluke većinom glasova narodnih poslanika na sjednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika.

Biografija

Dejan Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine.  Diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama. Bio je specijalni savjetnik za finansijska tržišta Narodne banke Jugoslavije, savjetnik za ekonomsku politiku u Savjetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU i član Savjeta NBS. Vanredni je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana