Deficit u budžetu Srpske pokriven

Marina Čigoja
Deficit u budžetu Srpske pokriven

BANjALUKA - Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je juče u Banjaluci da je deficit budžeta RS "pokriven i da Srpska nema neizmirenih obaveza ni u prethodnom ni u ovom periodu".

- Nisu tačne ocjene pojedinaca da je RS u deficitu 500 miliona dolara. Ja znam da ima onih koji žele da destabilizuju Srpsku, a to se neće desiti. RS je ostvarila fiskalnu i socijalnu stabilnost i to će činiti i u budućnosti. Ukoliko izostane aranžman MMF-a, imamo rezervnu opciju, gdje ćemo kroz obveznice RS obezbijediti dovoljno novca kako bismo i dalje održali stabilnost - kazao je Džombić i dodao da je budžet RS jedan od najstabilnijih u regionu.

U Izvještaju koji je nedavno usvojila Vlada RS navodedno je da je deficit budžeta RS u prošloj godini iznosio 282,97 miliona maraka, dok je kumulirani deficit prenesen iz prethodnih godina iznosio 384,27 miliona maraka. Tako je ukupni minus RS na kraju 2010. godine iznosio 666,67 miliona maraka.

Vlada RS razmatrala je juče na tematskoj sjednici informaciju u vezi sa projektom "Stop administrativnim barijerama".

- Ovaj projekat je kapitalan za RS i njenu privredu i, zajedno sa privrednicima, nastavićemo da radimo na daljem uklanjanju barijera. Ovaj projekat stvoriće bolji poslovni ambijent i uslove za privređivanje, dovešće do jednostavnije tehnologije rada javne uprave i smanjivanja javne potrošnje, a omogućiće i smanjenje kriminala i korupcije - istakao je Džombić.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da su početkom godine uvedena nova opterećenja na privredu koja su imala negativan uticaj na poslovanje, te da je veoma bitno da se radi na uklanjanju poslovnih barijera s ciljem eliminisanja troškova i skraćenja procedura.

- Sve to trebalo bi da rezultira pojednostavljenjem i pojeftinjenjem ukupnog funkcionisanja, te povećanjem efikasnosti svih subjekata - naglasio je Đurić.

Govoreći o projektu "giljotina propisa" Đurić je rekao da je dao dosta efekata, ali da neke aktivnosti nisu dovršene.

- Zbog toga insistiramo da se u nova zakonska rješenja unesu i kazne za one koji uzrokuju štetu, gubljenje vremena ili komplikovanje procedura - istakao je Đurić.

Džombić je rekao da u RS postoji problem likvidnosti velikog broja preduzeća, koji je posebno izražen od početka krize 2008. godine.

- Pomagali smo privredi povećavajući iznose koji su se mogli dobiti za obrtna sredstva i omogućavanjem da se obveznicama za ratnu materijalnu i nematerijalnu štetu izmire stari porezi. Vlada RS uvela je i mogućnost reprograma - naglasio je Džombić.

Koncesije

Džombić je istakao da je jedan od problema u RS i sistem izdavanja koncesija. On je naglasio da je prije dolaska prethodne Vlade izdat veliki broj koncesija, te da mnoge od njih nije moguće realizovati, jer značajan broj privrednih subjekata koji su uzeli koncesije nemaju kapitala za njihovu realizaciju.

- Pripremili smo opsežan izvještaj sa onima koji su dobili koncesije kako bismo se opredijelili da tamo gdje nema mogućnosti da se investicija realizuje raskidamo ugovore - kazao je Džombić. 

Porezi i doprinosi

Govoreći o efektima povećanja stopa poreza i doprinosa Džombić je rekao da u RS u ovom periodu nema povećanja broja nezaposlenih i nema gušenja privrednih aktivnosti.

Đurić je istakao da su izdvajanja privrednika po ovom osnovu veća za jednu bruto platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana