Deficit tekućeg računa Francuske povećan

Agencije
Deficit tekućeg računa Francuske povećan

Pariz - Deficit tekućeg računa Francuske povećan je u 2011. na 38,93 milijardi evra sa 30,17 milijardi koliko je iznosio prethodne godine, saopštila je Francuska centralna banka u svom godišnjem izvještaju.

Tekući račun, koji je pokazatelj platnog prometa u zemlji i inostranstvu i ekonomskog stanja u državi, predstavljao je 1,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Francuske u 2011, što je više nego prethodne godine za 0,3 odsto, preneo je AFP.

Francuska centralna banka je danas saopštila da je veći dio deficita napravljen u trgovinskoj razmjeni gdje je deficit prošle godine dostigao 73,5 miljardi evra, daleko više od 52,9 milijardi u 2010.

“Uvoz 2011. je bio neznatno viši nego prije izbijanja krize, dok je izvoz bio jedva nešto viši nego 2008”, navodi se u izvještaju.

Centralna banka Francuske naglašava da je cijena rada u Francuskoj bila nepovoljnija nego u Njemačkoj, francuskom najvećem evropskom trgovinskom partneru, ali i drugi činioci takođe su loše uticali na konkurentnost francuske robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana