Deficit Srpske milijardu maraka

Marina Čigoja
Deficit Srpske milijardu maraka

BANjALUKA - Spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske za sedam mjeseci ove godine iznosio je 1,091 milijardi maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 56,9 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom iznosio je 3,98 milijardi maraka, od čega se na izvoz odnosilo 1,44 milijarde, a na uvoz 2,53 milijardi maraka.

- Izvoz RS za sedam mjeseci ove godine povećan je za 13,6 odsto u odnosu na isti period 2010. godine, dok je uvoz povećan za 15,1 odsto - pokazuju podaci Zavoda.

Najviše robe, u vrijednosti 231 milion maraka, Srpska je izvezla u Srbiju, te u Italiju gdje je ostvarena vrijednost izvoza bila 219 miliona maraka.

- Značajniji izvoz RS je ostvarila i u Hrvatskoj gdje je ukupna vrijednost izvezene robe iznosila 197 miliona maraka, te u Sloveniji, gdje je ostvareno 114 miliona maraka izvoza - navodi se u izvještaju Zavoda.

S druge strane, RS je u ovom periodu najviše uvozila iz Rusije i Srbije. Vrijednost uvezene robe iz Rusije iznosila je 697 miliona maraka, a iz Srbije 447 miliona KM.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da spoljnotrgovinski deficit RS nije zabrinjavajući, s obzirom na ukupnu proizvodnju koju RS ima.

- Pokrivenost uvoza izvozom je otprilike na standardnom nivou, mada bi bilo poželjno da ona bude znatno viša. Može se očekivati da će deficit do kraja godine biti relativno manji - kazao je Vukmirica.

On je dodao da je povećanje proizvodnje preduslov za smanjenje deficita.

- Ta proizvodnja trebalo bi što više da se zasniva na novim programima i povezivanju sa stranim razvijenim firmama - istakao je Vukmirica.

Najveći rast izvoza ostvaren je u oblasti vađenja ruda i kamena i to za 103 odsto, zatim u oblasti snabdijevanja vodom i upravljanja otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine za 52 odsto, te u prerađivačkoj industriji za 20 odsto, dok je u ovim oblastima najviše povećan i uvoz.

CEFTA

Republika Srpska je za sedam mjeseci ove godine izvezla u zemlje CEFTA robu vrijednu 559 miliona maraka, dok je u istom periodu iz zemalja CEFTA uvezla robu vrijednu 661 milion maraka. U odnosu na isti period prošle godine izvoz je povećan 13 odsto, dok je uvoz smanjen za dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana