Deficit SAD dostiže 1,56 biliona dolara

Glas Srpske
Deficit SAD dostiže 1,56 biliona dolara

VAŠINGTON - Budžetski deficit SAD dostići će u fiskalnoj 2010. godini, koja se završava 30. septembra, rekordan iznos od 1,56 biliona dolara, ili 10,6 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), prije nego što počne da se smanjuje, prognozirao je američki predsjednik Barak Obama, javio je Tanjug.

Predsjednik SAD-a uputio je u ponedjeljak u američki Kongres nacrt budžeta za tekuću fiskalnu godinu, koji iznosi 3,83 biliona dolara, uz prognozirani budžetski deficit od 1,56 biliona dolara, koji će premašiti prošlogodišnji, najveći od Drugog svjetskog rata, koji je bio 1,41 bilion dolara.

Obama je kazao da se, dugoročno gledano, ne može ostvariti održiv i trajan ekonomski rast bez dovođenja fiskalne situacije u red.

- Vlada mora biti fiskalno odgovorna, ali istovremeno mora da radi ono što je potrebno da bi podstakla otvaranje novih radnih mjesta. Ne možemo smanjiti deficit preko noći - kazao je Obama.

Analitičari objašnjavaju da američki predsjednik pokušava da postigne ravnotežu između dugoročnog smanjenja deficita i pada dvocifrene stope nezaposlenosti, putem mjera, kao što su poreski krediti za podsticaj zapošljavanja i poreske olakšice za porodice srednje klase.

Američka ekonomija će, prema prognozama, ojačati 2,7 odsto u 2010. godini, 3,8 odsto u 2011. i više od četiri procenta u 2012. godini.

Obama planira da ove godine zadrži politiku čiji je cilj zaštita i dalje krhkog ekonomskog oporavka, pri čemu je 100 milijardi dolara namijenio otvaranju novih radnih mjesta, a uštedu novca planira da ostvari od 2011. godine smanjenjem ulaganja u 120 projekata, uključujući svemirsku misiju povratka na Mjesec.

Do poboljšanja fiskalne slike treba da dođe 2012., posljednje godine Obaminog mandata, zahvaljujući očekivanom ekonomskom rastu koji treba da dovede do povećanja prihoda od poreza.

Zapošljavanje

Stimulativni paket mjera za oporavak privrede, koji je Obama predložio,  spasao je ili stvorio gotovo 600.000 radnih mjesta u posljednja tri mjeseca 2009. godine, saopštila je Bijela kuća. S obzirom na to da je trenutna stopa nezaposlenosti u SAD na 26-godišnjem maksimumu od deset odsto, Obama i Kongres sa demokratskom većinom, nastoje da podstaknu rast zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana