De­fi­cit razmjene sa inostranstvom 1,2 mi­li­jar­de KM

Glas
De­fi­cit razmjene sa inostranstvom 1,2 mi­li­jar­de KM

BANjA LU­KA - Re­pu­bli­ka Srpska je za se­dam mje­se­ci ove go­di­ne os­tva­ri­la ne­ga­ti­van sal­do ro­bne raz­mje­ne sa inos­tran­stvom od 1,2 mi­li­jar­de ma­ra­ka, dok je po­kri­ve­nost uvo­za izvo­zom bi­la 48,4 od­sto, po­da­ci su Za­vo­da za sta­tis­ti­ku RS, ja­vi­le su agen­ci­je.

Ne­ga­ti­van sal­do raz­mje­ne posljedi­ca je mno­go ve­ćeg uvo­za od 2,33 mi­li­jar­di KM, ne­go izvo­za ko­ji je od ja­nu­ara do kra­ja ju­la ove go­di­ne izno­sio 1,13 mi­li­jar­di KM, pre­ni­je­la je Srna.

U stru­ktu­ri uvo­za naj­zna­čaj­ni­je mjes­to za­uzi­ma­ju hra­na, in­dus­trij­ski proi­zvo­di go­to­vi i vi­so­ke fi­na­li­za­ci­je, te ma­ši­ne i tran­spor­tna sred­stva, dok u izvo­zu naj­zna­čaj­ni­je mjes­to pri­pa­da si­ro­vi­na­ma.

Na trži­šte Srbi­je izve­ze­na je ro­ba u vri­je­dnos­ti od 203,89 mi­li­ona KM, a na ita­li­jan­sko trži­šte 195,27 mi­li­ona KM.

Iz Srbi­je je uve­ze­na ro­ba vri­je­dna 600 mi­li­ona ma­ra­ka, dok je vri­je­dnost uvo­za iz Hrvat­ske izno­si­la 293,3 mi­li­ona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana