Deficit opštine Ugljevik 2,5 miliona KM

Rade Jelić
Deficit opštine Ugljevik 2,5 miliona KM

UGLjEVIK - Deficit opštine Ugljevik za prošlu godinu iznosi dva i po miliona maraka, što predstavlja petinu planiranog budžeta. Prema Izvještaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu, od planiranih 11.680.000 maraka budžet je realizovan sa 9.130.000 maraka ili 78 odsto plana, pa je većina obaveza iz prošle, prenesena u ovu godinu.

Ovo je rečeno na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Ugljevik.

U Odjeljenju za finansije kažu da je prihodovna strana opštine ,"zakazala" u raznim segmentima, ali najviše kod planiranog prihoda od naknade za prodato građevinsko zemljište u industrijskoj i stambenoj zoni Ugljevik, a od 1.180.000 maraka, koliko je planirano po ovom osnovu, nije ostvarena nijedna marka.

Poreski prihodi su ostvareni sa 90 odsto, dok je fiskalizacija imala kontraefekat u ovoj podmajevičkoj opštini, jer je zatvaranjem radnji smanjen broj poreskih obveznika.

Na obrazloženje da su na povećanje troškova uticali i prošlogodišnji izbori, odbornik iz opozicionog SNSD-a Dragan Đokić istakao da je tako potvrđena njegova ranija tvrdnja da vlast, predvođena SDS-om, kupuje biračko tijelo u opštini izgradnjom puteva.

- Sreća je što je uvedeno trezorsko poslovanje, jer je time uveden finansijski red - istakao je Đokić.

Razmatrajući Izvještaj o realizaciji budžeta za prvi kvartal ove godine, koji je ostvaren sa 20 odsto, primijećeno je da se nižim potrošačkim jedinicama sredstva ne uplaćuju proporcionalno.

Odbornici su kao primjer naveli Narodnu biblioteku ,"Ugljevik", koja je za prva tri mjeseca dobila svega tri odsto planiranih sredstava, dok su neke niže potrošačke jedinice dobile više od polovine sredstava.

Potražioci

Među preduzećima kojima je opština zaključno sa 31. decembrom 2008. godine dugovala najveće iznose novca, pominju se građevinska preduzeća "Bijeljina-putevi" sa 608.000 maraka potraživanja, "Zidar Živanović" kome za izvedene radove opština duguje 277.000 KM, te ugljevičko preduzeće "Sporting" sa potraživanjima od 76.000 maraka i "Građenje" koje potražuje 22.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana