Deficit dostigao 6,7 milijardi KM

Marina Čigoja
Deficit dostigao 6,7 milijardi KM

Sarajevo - Ukupan spoljnotrgovinski deficit BiH u prošloj godini iznosio je 6,7 milijardi maraka, što je za 0,87 odsto više u odnosu na 2011. godinu, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema podacima STK, BiH je u prošloj godini ostvarila izvoz u vrijednosti od 8,1 milijardu KM, što je za 245,9 miliona, odnosno 2,92 odsto, manje u odnosu na godinu ranije. Vrijednost uvoza iznosila je 14,9 milijardi KM, što je za 187,6 miliona  KM manje u odnosu na 2011. godinu.

- Ove promjene rezultirale su smanjenjem nivoa pokrivenosti uvoza izvozom za 1,77 odsto, pa je on lani iznosio 54,79 odsto - rekao je savjetnik generalnog sekretara STK Igor Gavran.

On je istakao da su značajna poboljšanja u obimu i strukturi spoljnotrgovinske razmjene BiH ostvarena u većem dijelu 2011. godine uglavnom anulirana pogoršanjima u njenom posljednjem kvartalu i početkom 2012. godine.

- Oporavak izvoza u određenim strateškim privrednim granama u drugoj polovini 2012. izbalansirao je godišnje pokazatelje, te ublažio izrazito negativan trend i preokrenuo ga u svojevrsnu ukupnu privrednu stagnaciju - naglasio je Gavran.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri BiH u 2012. godini ostale su pojedine članice CEFTA, prije svega, susjedne i zemlje Evropske unije.

- Najveće povećanje izvoza u ovom periodu ostvareno je na tržištima Saudijske Arabije, Bugarske, Rumunije, SAD, Španije i Turske, a uvoza iz Poljske, Švedske, Mađarske, Holandije i nekoliko manje značajnih trgovinskih partnera. Saudijska Arabija se može označiti jedinim novim tržištem, gdje smo u 2011. godini ostvarili respektabilan iskorak, s perspektivom daljeg poboljšanja. Većina ostalih poboljšanja odnosi se na unapređenje plasmana na postojećim izvoznim tržištima - naglasio je Gavran.

Najveći izvoz ostvaren je na tržištima Njemačke, Hrvatske i Italije, a najveći uvoz iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Slovenije.

U strukturi razmjene u većini sektora lani nije bilo velikih promjena, osim drastičnog smanjenja vrijednosti izvoza električne energije i koksa u odnosu na 2011. godinu, kada je ostvaren rekordan izvoz ovih proizvoda.

Gavran je istakao da je spoljnotrgovinska stagnacija u 2012., prije svega, odraz opšte ekonomske situacije u BiH, stagniranja ili pogoršanja industrijske proizvodnje i zaposlenosti, likvidnosti, zaduženosti.

- Aktuelni trendovi ukazuju na nastavak relativne stagnacije u prvoj polovini 2013. godine, sa periodičnim oscilacijama i blagim poboljšanjima i pogoršanjima u različitim privrednim sektorima, dok će se na kretanja u drugoj polovini godine uveliko odraziti još uvijek nepredvidive i višeznačne posljedice promjene spoljnotrgovinskog režima između BiH i Hrvatske - zaključuje Gavran.

Pokrivenost

Prema podacima STK, pokrivenost uvoza izvozom sa najznačajnijim partnerima lani je povećana, ali BiH ostvaruje suficit samo u trgovini sa Crnom Gorom, Kosovom, Španijom i nekim manje značajnim partnerima kao što su Albanija, Kipar,  Moldavija, Saudijska Arabija, Portugalija.

- Respektabilan nivo pokrivenosti uvoza izvozom ostvaren je sa Makedonijom, Njemačkom, Rumunijom i Italijom, značajan sa Austrijom, Francuskom, Švedskom i nekim drugim zemljama, dok je odnos sa ostalim značajnim partnerima ostao mnogo nepovoljniji i većinom znatno manji od 50 odsto - naglasio je Gavran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana