Deficit četiri milijarde maraka

Glas Srpske
Deficit četiri milijarde maraka

SARAJEVO - Spoljnotrgovinski deficit BiH je za sedam mjeseci ove godine iznosio skoro četiri milijarde KM, a samo u julu bio je 645 miliona KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

- BiH je u julu ostvarila 694 miliona KM izvoza i milijardu i 339 miliona KM uvoza - rekao je zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić i dodao da je u spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni BiH u julu postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 51,8 odsto, prenijele su agencije.

On je istakao da je za sedam mjeseci ove godine ostvaren izvoz u vrijednosti od četiri milijarde i 76 miliona KM, što je za 18,6 odsto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 715 miliona KM ili za 16,6 odsto više.

- U istom periodu postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 54,7 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio tri milijarde i 947 miliona KM - rekao je Fatić juče na konferenciji za novinare u Sarajevu.
Glavni trgovački partneri BiH bili su Hrvatska i Njemačka, što znači da se najviše izvozilo i uvozilo iz te dvije zemlje.

Prema podacima Agencije za statistiku, industrijska proizvodnja u BiH u julu veća je za 7,4 odsto od prosječnog mjesečnog prosjeka u 2010. godine, a za 10,1 odsto nego u julu prošle godine.

U odnosu na juni ove godine rast proizvodnje iznosi 0,8 odsto.
U području vađenje ruda i kamena zabilježen je rast od 25 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010., i čak od 42,4 odsto u odnosu na prošli juli.
U prerađivačkoj industriji zabilježen je rast od sedam odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010. godine.

- Pad industrijske proizvodnje zabilježen je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i vodom - rekao Fatić.

Inflacija

Fatić je rekao da je godišnja inflacija u BiH u julu iznosila 3,9 odsto.

Kada je riječ o zemljama regiona, u maju ove godine godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila je 1,9, a u Srbiji 12,1 odsto.
Fatić je naveo da je u julu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u BiH zabilježen rast cijene alkoholnih pića i duvana za 8,5 odsto, prevoza za 7,2, te hrane i bezalkoholnih pića za 5,9 odsto.

Cijena stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenata u ovom periodu povećana je za 5,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana