Deficit budžeta RS 116,7 miliona maraka

Marina Čigoja
Deficit budžeta RS 116,7 miliona maraka

Banjaluka - Ukupni konsolidovani deficit budžeta RS u prošloj godini iznosio je 116,7 miliona maraka, rekla je juče pomoćnik ministra finansija RS Dragana Aleksić poslije sjednice Vlade, na kojoj je usvojen konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za 2011. godinu.

Aleksićeva je istakla da su budžetska sredstva lani iznosila 1,780 milijardi KM, što predstavlja 102 odsto u odnosu na rebalans budžeta za prošlu godinu.

- Domaći prihodi iznose 1,544 milijardi KM ili 103 odsto u odnosu na rebalans. Pored ovih budžetskih sredstava, evidentirani su i primici od finansijske imovine i zaduživanja u iznosu od 236 miliona KM - kazala je Aleksićeva.
Ona je pojasnila da su, osim planiranih budžetskih sredstava, ostvareni prihodi i primici koji su evidentirani u Glavnoj knjizi trezora, a nisu planirani u budžetu, niti su služili za servisiranje budžetske potrošnje, te prihodi i primici koji nisu evidentirani u Glavnoj knjizi trezora, a koje su budžetski korisnici ostvarili putem svojih računa i iskazali ih kao vlastite prihode u iznosu od 198,9 miliona KM.

- Dakle, ukupni konsolidovani prihodi i primici za prošlu godinu iznose 1,979 milijardi KM - kazala je Aleksićeva.
S druge strane, budžetski rashodi i izdaci iznosili su 1,747 milijardi KM ili 100 odsto u odnosu na rebalans za 2011.

- Osim planiranih budžetskih izdataka iskazani su rashodi i izdaci koji nisu servisirani iz redovnih budžetskih sredstava, a evidentirani su u Glavnoj knjizi trezora, kao i rashodi i odlivi koji nisu evidentirani u Glavnoj knjizi trezora, a koji su iskazani u knjigovodstvu određenog broja budžetskih korisnika koji posjeduju vlastite račune, u iznosu od 364,6 miliona KM - istakla je Aleksićeva i dodala da ukupni konsolidovani rashodi i izdaci RS za prošlu godinu iznose 2,112 milijardi KM.

Ona je istakla da je RS lani redovno servisirala ino-dug te da su za te namjene izdvojena 127,3 miliona KM.

- Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i za ove namjene izdvojeno je 121,9 miliona KM. Nastavljena je i realizacija projekata iz Razvojnog programa RS, a po tom osnovu iz sredstava dobijenih privatizacijom "Telekoma RS" isplaćeno je 159,9 miliona KM - naglasila je Aleksićeva.

Ona je rekla da je na redovnim i namjenskim računima budžeta RS na kraju prošle godine bilo 151,7 miliona KM.

Vlada je usvojila i konsolidovani izvještaj o investiranju javnih sredstava u prošloj godini u kojem se navodi da su ukupno investirana javna sredstva iznosila 23,3 miliona KM, od čega je Ministarstvo finansija investiralo 16,5 miliona, a opštine i gradovi 6,7 miliona KM.

Vlada RS razmatrala je juče i Informaciju o pripremi projekta "Podrška interno raseljenim osobama i drugim socijalno ugroženim kategorijama koje žive u kolektivnom i alternativnom smještaju".

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš rekao je da je Vlada pripremila set projekata za potpuno zatvaranje svih kolektivnih centara, te da se za realizaciju čeka formiranje komisije za izbjeglice na nivou BiH, koja će konačno odlučivati o raspodjeli sredstava za projekte.

- Riječ je o kreditnim sredstvima takozvanog CEB projekta, koji na nivou BiH iznosi 84 miliona KM, od čega je učešće entiteta i Brčko distrikta 26 miliona KM. Na prostoru RS bila bi implementirana 23 miliona evra, od čega bi CEB projekat iznosio 18 miliona i on bi se sproveo u 15 opština u Srpskoj - rekao je Čordaš.

Inovacioni centar

Vlada je juče razmatrala i informaciju o fondaciji Inovacioni centar Banjaluka i zaključila da podržava aktivnosti ove fondacije, te da treba riješiti pitanje njenog smještaja.

Početkom ovog mjeseca prostorije preduzeća "Čajavec - Telekomunikacije i elektronika" i "Čajavec - Prostorna tehnika" u stečaju, u kojima je smješten Inovacioni centar, kupio je Univerzitet za poslovne studije, a Inovacioni centar trebalo bi ove prostorije da napusti do početka idućeg mjeseca.

- U toku su razgovori da li će on ostati na ovom prostoru ili ne i to ćemo znati već u toku iduće sedmice - kazao je Komić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana