Deficit banaka 200 milijardi evra

Glas Srpske
Deficit banaka 200 milijardi evra

MOSKVA - Deficit likvidnosti evropskih banaka premašio je 200 milijardi evra, a ukupni dugovi koji moraju da budu vraćeni su stotine milijardi, upozoravaju ekonomisti.

Grčka može da ostane bez keša još sredinom novembra, ako ne dobije osam milijardi evra obećane pomoći.

Na taj način Grčka sve dublje uvlači u krizu svoje partnere u valutnom savezu.

Međunarodne agencije su počele da govore o smanjenju rejtinga zemalja evro zone, investitori povlače svoje akcije iz Evrope, čuju se saopštenja o problemima u cijelom bankarskom sistemu Evrope.

U međuvremenu u Parizu, uoči samita G-20 predviđenog za 3. i 4. novembar u Kanu, okupili su se ministri finansija grupe najjačih. G-20 ima 85 odsto svjetskog BDP-a, a postavlja se pitanje hoće li napisati nekakav recept za teško oboljelu Evropu?
Predsjednik banke Ruska finansijska korporacija, bivši ministar ekonomije Rusije Andrej Nečajev kaže za "Glas Rusije" da je osnovna tema diskusija posljednjih sedmica u Evropi - davati ili ne evrobondove da bi se refinansirali dugovi evropskih finansijskih slabića.
- Do konsenzusa još nisu došli, a nema kraja izmišljanju novih usputnih rješenja. Jedno od njih je širenje Evropskog stabilizacionog fonda. Pa i tu nije sve kako treba: mala Slovačka iz prvog pokušaja nije htjela da ratifikuje zajedničku odluku - istina, brzo se predomislila. Ali vrijeme teče i dužnički kolaps je sve bliže - navodi on.
Rusija i Kina spremne su da pomognu Evropi. Ali riječ je isključivo o kupovini evroobligacija. Ako ih, naravno, uopšte bude.
Kao lanac, bolest se širi na sigurnije segmente EU - Belgiju, Francusku, Njemačku. Mogu biti dvije odluke:
Operativna - kada "lokomotiva" evrozone preuzima svu odgovornost. Ili obrnuto - izbacivanje bankrotiralih (na šta se niko neće odlučiti).

MMF će, prema riječima rukovodioca evropskog departmana Antonija Borhesa, kupiti evroobligacije u određenoj količini.
Ali, upozoravaju stručnjaci, biće loše ako se snažne zemlje iz G20 ponovo ograniče na opšte teme, ako se ne donese reklamirani "paket antikriznih mjera".

Štrajk

U Atini je, drugi dan zaredom, u potpunosti obustavljen javni prevoz zbog štrajka vozača autobusa, metroa i tramvaja, a protestu, zbog novih mjera štednje, u petak su se pridružili i taksisti.

Advokati su najavili obustavljanje rada do 19. oktobra, a carinici za sljedećih deset dana.
Smjena vlade

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič nije u petak dao šansu da stranke desnice i centra sa premijerom Ivetom Radičovom na čelu ostanu da vode zemlju do prijevremenih izbora u proljeće, kako je dogovoreno sa opozicijom, već je odlučio da smijeni cijelu vladu.

Vlada je pala u utorak, zato što je jedan od partnera u vladajućoj koaliciji liberali iz stranke Sloboda i solidarnost, odbio u prvom pokušaju ratifikaciju zaštitnog mehanizma za evro, što je zbog povezanog glasanja o povjerenju vladi značilo i pad vlade.

Slovački parlament je, pod pritiskom lidera EU, u četvrtak uveče održao drugo glasanje, na kojem je odobreno proširenje EFSF do granice od 440 milijardi evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana