Davos: Evropu čeka novi šok krize, protest članica “Femena”

Agencije
Davos: Evropu čeka novi šok krize, protest članica “Femena”

Davos - Kriza u evrozoni nije ni blizu kraja, poručio je jedan od vodećih američkih ekonomista i profesor univerziteta Berkli, Beri Ajhengrin, sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenose agencije.

Iako je lider Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi govorio o “pozitivnom trendu” na tržištima i predvidio ekonomski oporavak recesijom pogođene evrozone krajem ove godine, Ajhengrin upozorava da bi dužnička kriza koja je do temelja uzdrmala Evropu vrlo lako mogla ponovo da bukne, ako lideri ne ubrzaju rješavanje problema.

Iako evropske vlade i tržišta lakše dišu posljednjih mjeseci, nakon višegodišnjih problema, sada nije vrijeme za opuštanje, ocjenjuje ekonomista u intervjuu sa AP.

- Ništa nije riješeno u evrozoni, gdje su tržišta prešla sa neopravdanog pesimizma na neopravdani optimizam - rekao je on.

Pritom je i upozorio da će se kriza oko prevelikih dugova država i banaka u zoni evra pogoršati u 2013.

Evropski političari ove nedjelje u Davosu pokušavaju da uvjere investitore i poslovne lidere da je Stari kontinent na putu oporavka nakon ozbiljne dužničke krize.

Protest članica "Femena"

Tri polugole aktivistkinje ukrajinske organizacije “Femen” protestovale su danas u Davosu, gdje je u toku Svjetski ekonomski forum.

Uprkos niskoj temperaturi, članice “Femena” su, uzvikujući razne slogane i paleći baklje, bezuspješno pokušale da probiju bezbjednosnu ogradu do centra.

Ubrzo su ih pripadnici obezbjeđenja odveli.

Ovo je druga godina da članice “Femena” demonstriraju u Davosu, gdje se svjetski političari i poslovni ljudi okupljaju radi brojnih sastanaka.

Dvije Ukrajinke i Francuskinja stigle su u Davos u kaputima koje su skinule da bi se na njihovim grudima vidio natpisi “SOS Davos” i na leđima “Jadno je biti žena”.

Organizacija “Femen” pažlju javnosti skrenula je 2010. godine protestima u Rusiji, Ukrajini, Vatikanu i Londonu.

U septembru su otvorile prvi “centar za obuku” u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana