Danas godišnjica svjetske krize

Glas Srpske
Danas godišnjica svjetske krize

VAŠINGTON - Jedna od najvećih finansijskih institucija na Vol stritu, banka "Liman Braders", bankrotirala je na današnji dan prošle godine, što je izazvalo nezapamćen potres među bankarima i investitorima, dovelo do jednog od najvećih padova berzanskih indeksa u američkoj istoriji i označilo početak svjetske ekonomske krize.

Bankrotu "Liman Bradersa" prethodila je odluka američke vlade da nacionalizuje hipotekarne banke "Fredi Mek" i "Fani Mej", koje su držale gotovo polovinu svih stambenih kredita u SAD, javile su agencije.

Za nekoliko dana prošlog septembra, među investitorima i bankarima zavladala je panika. Vrijednost akcija pala je za 40 odsto, a najveće banke poslovale su samo zahvaljujući pomoći država. Bila je to uvertira za svjetsku finansijsku i ekonomsku krizu, najtežu od 1929. godine.

Danas, godinu kasnije, pojedine privrede se oporavljaju, ali stopa nezaposlenosti u mnogim zemljama i dalje je visoka. Globalna ekonomija počinje da se izvlači iz duboke recesije uz pomoć velikih vladinih intervencija koje se mjere bilionima dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana