Dan D za evro

Glas Srpske
Dan D za evro

BRISEL - Učesnike samita Evropske unije, koji se održava u Briselu, čekaju teški dogovori o rješavanju dužničke krize i moguće izmjene evropskih sporazuma, kako bi se obezbijedila budžetska disciplina i stabilnost, a sa svih strana stižu upozorenja da će se evro naći na ivici ambisa, ako sastanak ne uspije.

Francuski ministar za evropska pitanja Žan Leoneti rekao je da bi evro mogao da propadne, a evrozona da se raspadne, ukoliko politički lideri zemalja članica na dvodnevnom samitu, koji je trebao da počne sinoć, ne riješe problem krize, prenose agencije.

On je rekao da bi, ako je moguće, svih 27 članica EU trebalo da bude uključeno u razgovore o borbi protiv krize, ali će zemlje izvan zone evra možda ipak morati da budu isključene.

Zamjenik šefa poljske diplomatije, državni sekretar zadužen za evropske poslove i predsjedavanje Poljske EU Mikolaj Dovgjelevič rekao je da će se, ako samit ne bude uspješan, evro sljedeće sedmice naći na ivici ambisa.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo apelovao je na lidere zemalja EU da učine sve što je u njihovoj moći da spasu evro.

- Čitav svijet nas gleda, moramo da uradimo sve što je moguće da spasemo evro - rekao je Barozo i dodao da je od izuzetne  važnosti da čitava Unija zajedno pokaže da evro ne može da propadne.

Lideri Francuske i Njemačke poručili su da neće otići danas sa samita bez postignutog dogovora. Nikola Sarkozi i Angela Merkel žele izmjenu evropskih sporazuma i uvođenje kazni za zemlje evrozone koje premaše predviđeni deficit.

Podršku im daje američki ministar finansija Timoti Gajtner, koji boravi u Parizu.

- Veoma je važno da Evropa uspije. Treba da postoji dovoljno jak zaštitni zid koji će spriječiti širenje krize. Vjerujem da će im to poći za rukom - kaže Gajtner.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej smatra da je spasavanje evra moguće i bez novog sporazuma i zalaže se i za postizanje dogovora o emitovanju evroobveznica.

Britanski premijer Dejvid Kameron, međutim, traži garancije ukoliko dođe do promjene evropskog ugovora. Kameron kaže da će, ukoliko članice EU žele da koriste evropske institucije za spas evra, Britanija insistirati na mjerama zaštite.

Ipak, predsjednik Savjeta ministara finansija EU i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker rekao je da se nada da Britanija neće stajati na putu pouzdanog rješenja za dužničku krizu u evrozoni.

- Ne želim da Velika Britanija dobije čitave stranice na kojima piše da ona neće raditi ono što ostale zemlje moraju da rade. Neću to da prihvatim - naglasio je on.

Dokaz britanske sumnjičavosti je i to što se većina ostrvljana kladi da će evro nestati do kraja iduće godine. Opklade padaju i na prvu zemlju koja će napustiti zonu evra - a favorit je Grčka.

Italijanski premijer Mario Monti kaže da se njegova zemlja plaši da ne doživi sudbinu Grčke.

Sloveniju će na samitu EU zastupati odlazeći premijer Borut Pahor čiji se pogledi na jačanje fiskalne discipline u evrozoni razlikuju od mandatara za sastav nove vlade Zorana Jankovića, pišu slovenski mediji.

Pahor ističe da stanje u kojem 17 država evrozone ima 17 različitih fiskalnih politika nije održivo i da za ostanak u "čvrstoj jezgri" evrogrupe treba učiniti sve.

Makroekonomist Jože Mencinger koji je učestvovao u izradi izbornog programa Zorana Jankovića, vrlo je kritičan prema njemačko-francuskom prijedlogu o novim zajedničkim budžetskim pravilima za članice evrozone.

Centralne banke

Pojedine centralne banke evropskih zemalja su već počele sa pripremama ekstremnih planova za slučaj da zonu evra napusti jedna ili više zemalja, pa čak i za potpun raspad valutne unije.

Centralna banka Irske, na primjer, razmatra kojim sredstvima bi se u slučaju potrebe pripremilo štampanje većih količina novčanica, piše  "Volstrit džurnal" pozivajući se na informisane izvore.

Nacionalna banka Švajcarske ispituje mogućnosti za odbacivanje vezivanja kursa švajcarskog franka za evropsku valutu, a slične korake planiraju centralna banka BiH i Litvanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana