Damping koristila četiri osiguranja

Željka Kokot
Damping koristila četiri osiguranja

Banjaluka - Udruženje osiguravajućih društava RS izreklo je javne opomene osiguravajućim društvima "Dunav", "Garant", "Unika" i "Euroherc" zbog sumnje da su veliki rast premije od auto-odgovornosti ostvarili zahvaljujući dampinškim cijenama.

Na sjednici Udruženja osiguravajućih društava RS održanoj juče u Privrednoj komori RS sumirana je godina na izmaku i analizirani efekti Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju koji je usvojen početkom oktobra. Ključne odredbe zakona odnose se na definisanje jedinstvene tarife kojih se moraju pridržavati sva osiguravajuća društva koja posluju u RS, a analizom je utvrđeno da pojedina nisu poštovala utvrđene cjenovnike.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da su javno prozvana društva ostvarila enormni rast premijskog prihoda u oblasti osiguranja od auto-odgovornosti. Sumnje je podgrijala činjenica da su te osiguravajuće kuće u prethodnom periodu dobila epitet onih koji remete tržište.

- Ne tvrdim da su ova društva primjenjivala dampinške cijene, ali nije logično da za tri mjeseca broj prodatih polisa bude povećan za 3.000. Nepoštovanje propisanih tarifa može izazvati potpuno urušavanje tržišta osiguranja, a najdeblji kraj bi mogli izvući osiguranici jer im u tom slučaju neće biti isplaćena odšteta - kaže Durmić.

Sumiranjem rezultata rada 23 osiguravajuća društava koja posluju na tržištu RS zaključeno je da se malo toga promijenilo u godini na izmaku. Tržište osiguranja RS i dalje je u društvu nerazvijenih jer je kultura osiguranja još na niskom nivou.

- Prodaja životnih osiguranja još je slabo zastupljena iako je u prvih 11 mjeseci ove godine ostvaren rast premijskog prihoda od oko 27 miliona ili 14 odsto u odnosu na isti period lani kada je iznosila oko 23 miliona KM - kaže Durmić.

Osiguravajuća društva sa sjedištem u RS i filijale iz FBiH isplatili su u prvih 11 mjeseci ove godine 73,8 miliona KM odštete u oblasti neživotnih osiguranja dok je u istom periodu lani isplaćeno 70,5 miliona. Na ime odštete u sektoru životnih osiguranja isplaćeno je sedam miliona, dok su u istom periodu prošle godine isplaćena 4,4 miliona KM. Posmatrano kumulativno isplaćeno je sedam odsto više odštetnih zahtjeva u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Dokapitalizacija

Četiri osiguravajuća društva su ove godine obavila dokapitalizaciju čime su riješili problem sa popunom kapitalnih i tehničkih rezervi. Kapital su ojačali "Garant", "Dunav", "Krajina" i "Bobar osiguranje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana