Dačić: Držim Bajdena za reč

Agencije
Dačić: Držim Bajdena za reč

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija treba sebe da uredi kako bi stala na noge, a da će kada takva stigne u EU biti "magnet za investicije".

Govoreći na otvaranju 13. srpskog ekonomskog samita, istakao je da se mora da zaustaviti negativna spiralu.

"Nisam protiv zaduživanja, ako će to pokrenuti stvari. Ali ovde ni infrastrukturni projekti nisu pokrenuli ekonomiju. Vidimo da nešto tu ne valja, a ako to svi vidimo, moramo nešto da menjamo. I strani i domaći investitori", rekao je Dačić.

Premijer je naveo da je neophodno "preći sa papira na projekte", odnosno da se ne potpisuju novi memorandumi dok se neki ne ostvare.

On je istakao da je Srbija i sada dobra za investicije, jer je stabilna, ima dobre odnose sa svima i ne prijeti joj destabilizacija.

"Ne preti nam destabilizacija - ni ekonomska, ni politička, ni bezbednosna. Imamo tri zadatka: ulazak u EU, pravljenje nove pozicije Srbije u svetu i ekonomiju", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da se vlada suočila sa mnogim teškim pitanjima na koje nije bilo lako dati odgovor, a među njima su Kosovo, brzina i mogućnost pridruživanje EU, kao i težina i dubina ekonomske krize.

"Mogli smo da ostavimo to nekoj sledećoj vladi, ali Srbija nema vremena za odlaganje. Zalaganje za početak pregovora sa EU je važno kako za Srbiju, tako i za region i to cela Evropa treba da podrži. Odnosi na Balkanu nikada nisu bili bolji. Ova vlada je stala iza želje da se Srbija postavi na zdrave noge", rekao je Dačić.

Da više ne propuštamo prilike

Na Ekonomskom samitu učestvuje i ministar privrede Srbije Saša Radulović koji je najavio da će u petak održati konferenciju Restart na kojoj će biti iznijeti svi podaci vezani za javna preduzeća i prezentovane sve "lične karte" tih preduzeća koje su dosad prikupljene.

"Nikada nismo propustili priliku da propustimo priliku. Nadam se da više neće biti tako. Da bi se promenilo stanje, prvo mora da se promeni država. To ne odgovara nekim ljudima", rekao je Radulović.

"Novac poreskih obveznika se trošio bez kontrole. Nama treba zdrava država i zdrava ekonomija bazirana na profitu. Za to su nam potrebne reformske mere, rešavanje problema javnih preduzeća, preduzeća u restrukturiranju, promena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji", poručio je ministar.

Prema njegovim riječima, Svjetska banka je procijenila da Srbiju izdvajanja za preduzeća u restrukturiranju koštaju 750 miliona dolara godišnje, te da zato to mora da prestane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana