Da se novac usmjeri u nova radna mjesta

Glas Srpske
Da se novac usmjeri u nova radna mjesta

SARAJEVO - Bez obzira na činjenicu da BiH trpi posljedice globalne recesije, investiranje u BiH i stvaranje radnih mjesta ovdje je nemjerljivo jednostavnije nego što je bilo prije deceniju, i iako se čini da se bosanskohercegovački političari vrte ukrug, možemo raditi na tome da usmjeravamo novac u otvaranje radnih mjesta u gradovima i selima širom BiH.

Rekao je ovo visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko u petak u Sarajevu, u svom obraćanju preduzetnicima na ručku koji je organizovala Američka privredna komora. On je kazao da i u periodu punom političkih turbulencija, zakonodavci u BiH mogu preduzeti razumne korake kojima će poboljšati život građana.

- U proteklim danima podsjetio sam političko rukovodstvo BiH da je tokom ovog turbulentnog perioda desetine hiljada ljudi ostalo bez posla - rekao je Incko.

On je dodao da je, bez obzira na prepirke i evidentnu neefikasnost vlada, parlamenata i birokratije, stvarni napredak ipak ostvaren u nastojanjima da se ekonomija u BiH učini efikasnijom, kako bi bolje zadovoljila potrebe građana.

Incko je ponovo pozvao na brzo donošenje zakona o obligacijama BiH i modernizaciju sistema bankarske supervizije, inicijative koja će, kako kaže, "poboljšati poslovno okruženje u BiH i to ne na neki neodređen, postupan način, već veoma osjetno i brzo".

- One će pomoći da se napune yepovi miliona građana i pomoći će im da donesu hranu na milione trpeza - kazao je Incko.

On je rekao da ne smatra da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, premijer Mujezinović ili premijer Dodik žele da ih se vidi kao osobe koje su prepreka poboljšanju životnog standarda građana BiH.

- Na kraju krajeva, svaki od njih želi da ga se vidi kao lidera koji je unaprijedio standard građana, a ne unazadio - naglasio je Incko.

Incko je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Agenciju za promociju stranih ulaganja i opštine da efikasnije koordinišu svoje aktivnosti, kako bi svaka ambasada BiH imala najnovije informacije o svakoj prilici za ulaganje u svakoj opštini. On je naglasio da je to "ključni put za povezivanje sredina u cijeloj zemlji sa međunarodnim investicijama koje će donijeti nova radna mjesta na terenu".

Pozajmice

Incko je rekao da usljed globalne recesije firme više ne mogu da se izvlače iz teškoća pozajmicama, već moraju smisliti kako će se izvući. On smatra da se preduzeća u BiH moraju predstaviti u kontekstu njihovih regionalnih prodajnih kapaciteta, regionalnih mreža i regionalnog znanja, s obzirom na to da je investiranje u BiH mudar način investiranja u jugoistočnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana