Da li su došli crni dani Gasproma?

RTS, Tanjug
Da li su došli crni dani Gasproma?

Moskva - Neto profit ruskog Gasproma je u 2013. umanjen za sedam odsto, uprkos većoj prodaji prirodnog gasa na tržištu Evrope, navodi se u saopštenju kompanije.

Neto profit od 1,139 biliona rubalja (23 milijardi evra) je blago ispod očekivanja analitičara, dok je ukupna prodaja porasla za deset odsto na 5,25 biliona rubalja (105 milijardi evra), podstaknuta snažnom prodajom prirodnog gasa u Evropi, dodaje se u saopštenju kompanije, a prenosi Frans pres.

Međutim, obim prodaje gasa bivšim sojvetskim republikama, od kojih je Ukrajina najveće tržište, smanjen je za 20 odsto na 420,3 milijarde rubalja.

Neto profit Gasproma je potonuo drugu godinu zaredom, poslije 10-procentnog pada iz 2012. godine, a zbog čega je ruski energetski gigant izgubio status najprofitabilnije svjetske kompanije.

Gasprom je uz to saopštio da bi širenje zapadnih sankcija protiv Rusije moglo imati negativne posljedice po poslovanje Gasproma i njegove akcije.

U finansijskom izvještaju Gasproma se navodi i da će cijenovna neslaganja sa Kijevom vjerovatno imati za posljedicu prekid u izvozu ruskog gasa do Evrope preko gasovoda koji prolaze kroz teritoriju Ukrajine, prenio je Rojters.

Kako se dodaje u saopštenju kompanije, Gasprom i njegovo rukovodstvo nisu pogođeni sankcijama SAD i Evrope koje su nametnute Rusiji zbog ukrajinske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana