Da li je počeo svjetski valutni rat?

Tanjug
Da li je počeo svjetski valutni rat?

Pariz - Japan je, uoči sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20), okarakterisan kao zlikovac u aktuelnoj valutnoj drami.

Japan je naime optužen za snižavanje vrijednosti jena u cilju podrške svojoj uspavanoj ekonomiji.

Nova vlada u Tokiju, sa druge strane, odbacuje tvrdnje da manipuliše kursom jena i ponavlja mantru o povećanju potrošnje i agresivnom monetarnom labavljenju, sve u cilju podsticanja privrede nakon dvije decenije sporog rasta i deflacije, prenosi agencija Frans pres.

Retorika vlade je, međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci dovela do pada jena, što je razljutilo neke evropske zvaničnike, koji su nagovestili da bi i oni mogli reagovati da ukrote rast evra i zaštite izvoznike.

Uz sve glasnije priče o globalnom valutnom ratu u kom zemlje obaraju vrednost svojih valuta da bi ostvarile izvozne prednosti, grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) upozorila je da bi tržišne turbulencije ugrozile finansijsku stabilnost.

"Mi potvrđujemo našu dugoročnu posvećenost deviznim kursevima koje određuju tržišta i konsultovaćemo se po pitanju poteza na deviznim tržištima", navodi se u zajedničkoj izjavi ministara zemalja G7.

Članice G7, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, SAD i Kanada, poručile su da će njihova fiskalna i monetarna politika i dalje biti orijentisane ka ispunjavanju domaćih ciljeva pomoću domaćih instrumenata, kao i da neće mjenjati devizne kurseve.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je otvoreno kritikovala politiku Tokija, a Francuska je pozvala na debatu i akciju da se zaštiti izvoz evrozone. Agresivno monetarno labavljenje je prioritet japanske vlade, koja je došla na vlast u decembru uz obećanje da će spasiti privredu.

Jen je od sredine novembra oslabio 17 odsto u odnosu na dolar i 25 odsto u odnosu na evro, na 93 jena za dolar odnosno 125 jena za evro. Kurs je, međutim, i dalje dosta viši u odnosu na 2007, kada je dolar vrijedeo 123 jena, a evro 170 jena.

Nedavno slabljenje japanske valute odgovara izvoznicima, koji su se prošle godine žalili da snažan jen podriva njihove finansije, u vrijeme kada pokušavaju da se oporave od katastrofe izazvane zemljotresom i cunamijem iz marta 2011.

Japanska valuta je krajem 2011. dostigla rekordnu vrednost od 75 jena za dolar, čime je smanjena konkurentnost japanskih izvoznika, kao i njihovi prihodi. Tokio je zbog snažnog jena prošle godine zabilježio rekordni trgovinski deficit.

Slabiji jen je, međutim, mač sa dvije oštrice, budući da poskupljuje uvoz i investicije u inostranstvu.

I Rusija protiv valutnih ratova

I Rusija podržava stav Grupe sedam najrazvijenijih zapadnih zemalja (G7) o nedopustivosti vođenja valutnih ratova pomoću drastičnog snižavanja kurseva nacionalnih valuta, izjavio je u Moskvi prvi zamjenik predsjednika ruske centrobanke Aleksej Uljukajev.

On je ocijenio da povećanje konkurentske sposobnosti nacionalnih ekonomija putem snižavanja valutnih kurseva može dati samo kratkoročne efekte, dok se na duži rok ne isplati.

"Mnogo puta smo ukazali da u savremenom globalnom i veoma povezanom svetu jednostrane mjere nisu dobre", kazao je visoki funkcioner ruske centralne banke, uz napomenu da takvi potezi dovode i do kontramera, što se na kraju može odraziti negativno i na stopu globalnog ekonomskog rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana