Da li će Japan pobjediti deflaciju?

Tanjug
Da li će Japan pobjediti deflaciju?

Tokio - Sa novim oktobarskim rastom cijena, Japan je na dobrom putu da pobjedi deflaciju.

Japanska vlada je saopštila da su potrošačke cijene, ne uključujući prehrambene proizvode i električnu energiju, u oktobru su porasle za 0,3 odsto na godišnjem nivou, što je najveći rast u proteklih 15 godina.

Cijene na malo, uključujući struju, ali ne i svježe prehranbene proizvode, koje je japancka banka uzela za referentnu vrednost u borbi protiv deflacije, porasle su za 0,9 odsto na godišnjem nivou peti mjesec zaredom, prenio je Rojters.

Japanska banka je pribjegla takvoj mjeri kako bi inflaciju povećala na dva odsto, što veliki broj analitičara, međutim, smatra previše ambicioznim.

Posljednji statistički podaci idu u prilog politici japanskog premijera Šinza Abea, koji se nada da će zahvaljujući politici ekonomske i monetarnerne podrške reformskih mjera, uspijeti da prekine začarani krug smanjenja investicija i pada potrošnje koji traje već dvije decenije.

Međutim, ohrabrujući inflatorni podaci za sada su rezultat poskupljenja uvozne robe uslijed pada vrijednosti nacionalne valute jena. Cijena električne energije, koja se na veliko uvozi zbog prestanka rada japanskih nuklernih elektrana, najviše je uticala na rast inflacije.

Na unutrašnjem planu, ekonomski oporavak je još uvijek nestabilan, ukoliko se uzmu u obzir ostali statistički podaci, kao što je industrijska proizvodnja.

Industrijska proizvodnja je u oktobru porasla samo 0,5 odsto, poslije septembarskog povećanja od 1,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana