Cvjeta rad na crno

Agencije
Cvjeta rad na crno

Beč - U Austriji je rad na crno značajan izvor dodatnih prihoda za mnoge građane, procjenjuju eksperti.

Ekonomista Fridrih Šnajder smatra da oko milion ljudi u Austriji redovno radi na crno, a to su pretežno osobe prijavljene na birou rada, prijevremeni penzioneri i stranci bez dozvole za rad.

On je procijenio da se radom na crno ukupno ostvaruje oko 20 milijardi evra, prenose agencije.

Najveći dio stanovništva nema ništa protiv rada na crno i ne postoji svijest da se radi o ilegalnoj aktivnosti. Naime, rad na crno je na vrhu prihvaćenih prekršaja, jer 44 odsto Austrijanaca nema negativno mišljenje o tome, a za 31 odsto je sasvim normalno da rade na crno.

Najveći gubitnik zbog ove vrste sive ekonomije je država, kojoj na taj način godišnje u kasu, na osnovu raznih doprinosa, ne ulazi prosječno 2,5 milijardi evra.

Kada je riječ o gubicima na osnovu poreza, Šnajder smatra da je gubitak mnogo manji pošto se novac zarađen radom na crno troši u legalnu privredu.

Prema aktuelnoj studiji najčešće se koriste usluge radnika na crno kod renoviranja stanova, zatim popravke automobila, izgradnje kuće, kućnih poslova i slično. Takođe je u porastu i rad na crno u oblasti njege starijih lica.

U Austriji najviše na crno rade Bečlije, a slijede stanovnici Donje i Gornje Austrije.

Šnajder ukazuje na to da je rad na crno mač sa dve oštrice. Naime, država gubi zbog neplaćanja doprinosa, ali istovremeno rad na crno oživljava veće dijelove privrede.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana