Cvjećar u stečaju

Marina Čigoja
Cvjećar u stečaju

Banjaluka - Okružni privredni sud Banjaluka otvorio je stečaj u preduzeću "Cvjećar" čiji je najveći akcionar banjalučki biznismen Jovan Vidović.

Sud je stečaj pokrenuo na osnovu zahtjeva nekolicine radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, a prema kojima "Cvjećar" ima neizmirene obaveze.

Za stečajnog upravnika imenovan je Milan Latinčić, koji je rekao da ovo preduzeće ne radi i ne ostvaruje prihode već duže od dvije godine, te da je trenutno u preduzeću zaposlen samo jedan radnik, odnosno direktor.

Preduzeće je u 2008. godini ostvarilo 124.047 maraka prihoda, u 2009. oni su bili deset puta manji, dok u 2010. i prošle godine nije imalo ostvarenih prihoda.

- Ukupni rashodi u ovom četvorogodišnjem periodu su bili daleko veći, tako da je preduzeće u tom periodu ostvarilo gubitak od 1,47 miliona maraka. Ukupni gubici su pokrivani kapitalom zbog čega je preduzeće već u 2010. i 2011. godini ostalo bez sredstava odnosno kapital mu je nula - rekao je Latinčić.

Ukupne obaveze preduzeća iznose 61.528 maraka, dok imovinu preduzeća čine potraživanja od kupaca u zemlji i iznose 1.663 KM.

- Prema knjigovodstvenom stanju, obaveze preduzeća su 61.528 KM, međutim, povjerioci tek treba da prijave svoja potraživanja koja najčešće budu veća nego što je to navedeno u knjigovodstvu - kazao je Latinčić i dodao da su računi preduzeća blokirani.

Pravni zastupnik bivših radnika "Cvjećara" Jagoda Zvonar istakla je da obaveze prema radnicima iznose oko 48.000 bez zateznih zakonskih kamata.

- Riječ je o osam radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. Preduzeće je ranije zapošljavalo više od 100 radnika, a od 2004. krenuli su da ih proglašavaju tehnološkim viškom - kazala je Zvonareva.

Agonija "Cvjećara" započela je poslije privatizacije, kada je do najvećeg broja akcija došao Vidović i njemu bliski ljudi.

Na samo nekoliko kilometara od centra Banjaluke, "Cvjećar" je imao oko 11 hektara zemljišta, koje je pod nejasnim okolnostima prešlo u vlasništvo banjalučkog biznismena Vidovića.

Komisija za reviziju privatizacije RS utvrdila je da je bilo nezakonitosti prilikom privatizacije "Cvjećara".

Mediji su ranije pisali da je Vidović je u katastru svu zemlju "Cvjećara" upisao na svoje ime. Poreska uprava procijenila je da zemljište na toj lokaciji košta 50 KM po metru kvadratnom, što znači da bi njegova vrijednost trebalo da iznosi oko pet miliona KM.

Ročište

U rješenju o otvaranju stečaja navodi se da će ročište povjerilaca, na kojem će biti ispitane prijave potraživanja, biti održano 3. decembra u zgradi Okružnog privrednog suda u Banjaluci

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana