Cvijanović: Spasili smo više od 2.000 radnih mjesta u Srpskoj

SRNA
Cvijanović: Spasili smo više od 2.000 radnih mjesta u Srpskoj

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je ova godina bila veoma teška i puna izazova, ali da je Srpska uspjela da izvrši sve budžetske obaveze.

"Vratili smo plate budžetskim korisnicima, a poboljšali smo materijalni status penzionera. Najvažnije je što smo spasili više od 2.000 radnih mjesta u Srpskoj, među kojima u Birču, Fabrici duvana Banjaluka, žRasklopnoj opremiž", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske će u narednoj godini olakšati poslovanje privrede.

"Ne možemo da ignorišemo činjenicu da je cijeli svijet pogođen krizom, koja je uticala na poslovnu moć partnera. U poljoprivredi smo preduzeli mnogo intervencija i biće uveden dodatni mehanizam kontrole u toj oblasti", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se moraju ojačati fondovi socijalne sigurnosti i da postoji operativni plan kao podrška Ekonomskoj politici za narednu godinu.

Cvijanovićeva je navela da će Vlada Federacije BiH preduzeti korake da ne bi postojale granice u ekonomiji unutar BiH.

Govoreći o nivou BiH, Cvijanovićeva je izrazila nadu da će biti usvojen budžet za narednu godinu.

"Nivo BiH je poprilično zaštićen kada je u pitanju odnos stranaca. Budžet treba da se ispoštuje, a nivo BiH je najmanje pogođen ovom krizom", rekla je Cvijanovićeva, podsjetivši da se taj nivo ležerno ponaša kada je riječ o novcu i da će se takve stvari morati raščistiti.

Ona je istakla da će situacija  u Srpskoj ići dobrim putem, ali da nema povjerenje da će tako biti i na nivou BiH.

"Entiteti su ti koji su relevantni, i kada se budu tako postavile stvari biće puno više funcionalnosti", istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući rad Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Cvijanovićeva je rekla je tu instituciju trebalo reformisati.

"Ona je predviđena kao koordinaciona institucija dva entiteta, a bojim se da nismo ispunili taj zadatak i mnogi su krivi što se to nije dogodilo. Došlo je vrijeme da se saniraju štetne posljedice i da se osmisli novi bolji model", rekla je Cvijanovićeva.

Upućeni prijedlozi za članove upravnog odbora Elektroprenosa BiH

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada Srpske uputila prijedloge za članove Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH".

"Uputili smo tri prijedloga i očekujemo da Savjet ministara BiH uradi svoji dio posla", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.


Ona je navela da bi do kraja januara trebalo da bude kompletirana uprava ove kompanije.

Za novog generalnog direktora "Elektroprenosa BiH" ranije je imenovan Matan Žarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana