Čume preuzeo Rudnik boksita Srebrenica

Capital.ba
Čume preuzeo Rudnik boksita Srebrenica

Banjaluka - Firma "Lein" iz Banjaluke, iza koje stoji jedan od bivših šefova beogradskog podzemlja Ljubiša Buha Čume, preuzela je od Fabrike glinice "Birač" većinsko vlasništvo u Rudniku boksita Srebrenica.

"Lein" je sada najveći akcionar rudnika, umjesto litvanske "Birač Evrope", kćerke firme zvorničke Fabrike glinice "Birač".

Prema izvještaju iz knjige akcionara Centralnog registra hartija od vrijednosti Banjaluka, najveće učešće u rudniku od 72,57 odsto na kraju 2014. godine imao je ,"Birač Evropa", a "Lein" samo 7,06 odsto akcija.

Situacija se iznenada mijenja narednih godina i Čume postaje dvotrećinski vlasnik. Prema zvaničnim podacima Banjalučke berze, najveći akcionar rudnika sada je "Lein" sa 66,9 odsto, dok "Birač Evropa" ima samo 31,8 odsto.

Direktor "Leina" Ratko Marković potvrdio je juče da je ova firma dokapitalizovala rudnik, te da su "dio akcija kupili ove godine, a dio ranije".

Sa Čumetovom firmom "Lein" godinama sarađuje "Alumina" iz Zvornika. "Alumina" je od 1. maja 2012. godine, odnosno dok je bila u litvanskom vlasništvu, do kraja prošle godine zaključila četiri ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom "Lein" i Rudnikom boksita Srebrenica, u kojem rudu vadi upravo "Lein".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana