Crkvena imovina spasava Kipar

Agencije
Crkvena imovina spasava Kipar

Nikozija/Moskva - Poglavar Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Hrizostom Drugi, ponudio je pomoć za spas kiparske ekonomije, stavljajući crkvenu imovinu na raspolaganje vladi.

- Cjelokupna crkvena imovina je stavljena na raspolaganje ovoj zemlji kako bi se spriječio kolaps ekonomije - rekao je Hrizostom Drugi poslije sastanka sa kiparskim predsjednikom Nikosom Anastasijadesom, nekoliko časova nakon što je parlament te zemlje odbacio evropski paket pomoći, prenose agencije.

Prema riječima Hrizostoma, crkva je ponudila da se njena imovina stavi pod hipoteku radi kupovine državnih obveznica. On, međutim, nije želio da komentariše koliki bi iznos mogao biti prikupljen.

Crkva je najveći vlasnik zemljišta na Kipru, a ima i akcije u različitim kompanijama, uključujući Helensku banku.

Kipar mora da predstavi plan za prikupljanje 5,8 milijardi evra, nakon što je odbacio prijedlog o uvođenju poreza od 9,9 odsto na bankarske depozite, koji je bio uslov za dobijanje međunarodnog zajma.

Ispred parlamenta su se okupile stotine ljudi koji su odluku parlamenta proslavili pjevanjem nacionalne himne. 

U međuvremenu je kiparski ministar finansija Mihalis Saris u posjeti Moskvi. On je izjavio da još nije postignut dogovor o ruskoj pozajmici Kipru, javljaju ruski mediji.

- Razgovori su bili veoma dobri, konstruktivni i pošteni - rekao je Saris poslije susreta sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom.

Kiparski ministar je najavio nastavak pregovora s ciljem pronalaženja rješenja koje će omogućiti podršku Rusije. Rusija je 2011. godine odobrila zajam Kipru od 2,5 milijardi dolara.

Šojble

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je Kipar da banke na tom ostrvu možda nikada neće biti u stanju da nastave sa radom ukoliko odbiju uslove finansijske pomoći.

- Evropska centralna banka iznijela je jasan stav da bez reformi program za pomoć Kipru ne može dalje. Trebalo bi da to neko objasni Kipranima i mislim da postoji opasnost da njihove banke više neće biti u stanju da ponovo prorade. Dvije velike banke na Kipru su nesolventne ukoliko ne dobiju vanredne fondove od ECB - naglasio je Šojble.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana