Čojo: Ukinuti plaćanje naknada za izvoz

Agencije
Čojo: Ukinuti plaćanje naknada za izvoz

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske od Kancelarije za veterinarstvo BiH, zahtijeva da se pokrene inicijativa o izmjeni Odluke o visini nadoknada za izdavanje sertifikata kojom su određene visine naknada za izdavanje sertifikata o zdravstvenom stanju životinja i pošiljki životinjskog porijekla u unutrašnjem i međunarodnom prometu, prenose agencije.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radmila Čojo izjavila je da Ministarstvo smatra da se naknade, kada je izvoz u pitanju trebaju potpuno ukinuti, da bi se izvoznici iz Srpske i BiH, statusno izjednačili sa izvoznicima u zemljama iz okruženja.

- Od 2010. godine tražimo od Kancelarije izmjenu te odluke. Ne možemo da prihvatimo činjenicu da se od Kancelarije za veterinarstvo BiH za izdavanje sertifikata za izvoz /dokumenta kojim se definiše zdravstveni status životinja ili zdravstvena ispravnost proizvoda životinjskog porijekla/ naplaćuje 45 KM po jednoj pošiljci - istakla je Čojo.

Ona je navela da jedna pošiljka podrazumijeva jedan kamion.

- To znači da, izvoznik koji izvozi 1.000 bikova, treba da plati 1.800 KM. Na jedan kamion staju 23 bika, što u konkretnom slučaju iznosi 40 kamionskih pošiljki i to samo za izdavanje sertifikata, koje popunjava opštinski veterinarski inspektor Republike Srpske na mjestu utovara, a sve garancije daje naše Ministarstvo - pojasnila je Čojo.

Ona je navela i primjer Mljekarske industrije “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice koja plaća sertifikat 45 KM za svaki tarifni broj.
- To znači da, ako na jednom kamionu imaju samo četiri vrste proizvoda, plaća se 180 KM za jednu kamionsku pošiljku, što mjesečno iznosi 15.000 KM - naglasila je Čojo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana