Članarina ne može biti veća od 5.000 KM

Marina Čigoja
Članarina ne može biti veća od 5.000 KM

Banjaluka - Upravni odbor Spoljnotrgovinske komore BiH donio je odluku da članarina koju privrednici plaćaju ovoj instituciji ne može biti veća od 5.000 KM na mjesečnom nivou, a konačnu odluku o tome daće Skupština STK koja bi u toku mjeseca trebalo da razmatra ovaj prijedlog.

Rekao je to "Glasu Srpske" predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić i dodao da je ovakva odluka donesena poslije brojnih primjedbi privrednika na visinu članarine koju plaćaju STK.

- Poslije intervencije pojedinih privrednika, generalni sekretar STK je predložio smanjenje članarine kako bi ona bila prihvatljivija - rekao je Bojić.

On je istakao da je i predloženim Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o STK BiH predviđeno smanjenje članarina.

Ovim nacrtom je predviđeno da članarina na mjesečnom nivou bude dvije prosječne plate u BiH, što je prema Bojićevim riječima, za STK neprihvatljivo.

- Uputili smo amandman na taj nacrt i predložili smo da mjesečna članarina iznosi pet prosječnih plata - rekao je Bojić.

Privrednici iz RS često su upozoravali da je članarina koju moraju da plaćaju STK neprihvatljivo visoka i da skoro nijedan privrednik ne može da je plati.

Bojić je rekao da su i privredne komore RS i FBiH imale zamjerke na predložene izmjene zakona o STK.

- Te zamjerke se, prije svega, odnose na to da STK treba da ima tri generalna sekretara, iz tri konstitutivna naroda, koja se moraju rotirati, jer je do blokade zakona o STK došlo upravo zbog nemogućnosti rotacije - rekao je Bojić.

Prema sadašnjoj odluci o članarini STK BiH, preduzeća koja obavljaju spoljnotrgovinski promet plaćaju članarinu od jednog promila na vrijednost uvezene robe iskazane u carinskoj deklaraciji. Banke, osiguravajuća društva i lica iz oblasti saobraćaja, građevinarstva plaćaju članarinu od dva promila na utvrđenu osnovicu. Takvim obračunom, članarina koju pojedina preduzeća moraju da plate prelazila je i milion KM na godišnjem nivou.

Skupština STK

STK je objavila javni poziv za dopunu predlaganja zastupnika u Skupštini za period od 2010. do 2014. godine, nakon što je verifikaciona komisija ustanovila da veći broj zastupnika ne ispunjava uslove utvrđene Zakonom o STK i Statutom.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da u Skupštini STK sjede nelegalno izabrani članovi među kojima su i penzioneri, zanatlije, studenti i ljudi koji se ne bave spoljnotrgovinskim prometom.

- Kao takvi, oni ne mogu da donose legalne odluke. Mi ćemo za Skupštinu STK, kandidovati, prije svega, privrednike koji se bave spoljnotrgovinskim prometom, da bi se koliko-toliko izabrala legalna i funkcionalna skupština koja će donositi legitimne odluke - rekao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana