Čižov: Međuvladini sporazumi o Južnom toku neće biti ukidani, ni revidirani

Agencije
Čižov: Međuvladini sporazumi o Južnom toku neće biti ukidani, ni revidirani

Beograd/Brisel - Međuvladini sporazumi zemalja koje učestvuju u projektu "Južni tok" neće biti ukinuti, niti revidirani, izjavio je predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov.

"Riječ je o tome da treba razmotriti kako obaveze tih strana, prema međuvladinim sporazumima i prema zakonodavstvu EU, odnosno Trećem energetskom paketu, mogu da se iskombinuju", rekao je Čižov, prenosi "Itar tas".

U Briselu je održan prvi sastanak radne grupe Rusije i EU za "Južni tok" na kojem je učestvovao zamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Janovski, a iz Evropske komisije predstavnik je bio generalni direktor za energetiku Dominik Ristori.

Čižov je rekao da se u okviru rasprave mogu održati odvojeni stručni skupovi, ali da u radnoj grupi strane predstavljaju Janovski i Ristori.

"Oni su razgovarali o daljem radu, jer će biti još sastanaka. Konkretan datum nije određen, a zavisiće od spremnosti dvije strane", naveo je Čižov.

On je naglasio da smisao onoga o čemu su razgovarali nije ukidanje, ni revizija postojećih međuvladinih sporazuma između Rusije i šest zemalja članica EU, preko čije teritorije će proći "Južni tok" i koje su partneri u tom projektu.

Drugo zasjedanje međuvladine radne grupe za "Južni tok" određeno je za februar, prenose beogradski mediji.

Početkom decembra prošle godine Evropska komisija je neočekivano objavila da međudržavni sporazumi o "Južnom toku" nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom i da moraju da budu u potpunosti revidirani.

Riječ je o sporazumima sa Bugarskom, Grčkom, Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, koja nije članica EU.

Prošle sedmice su se ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger dogovorili da oforme radnu grupu za rješavanje tehničkih i pravnih pitanja u vezi sa projektom "Južni tok".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana