Cipele iz Srpske za čileanske rudare

Marijana Miljić
Cipele iz Srpske za čileanske rudare

BANjALUKA - Fabrika obuće "Bema" iz Banjaluke proizvešće cipele za rudare čileanskog rudnika San Hoze, koji su spaseni nakon što su više od dva mjeseca bili zarobljeni u jami.

Tehnički direktor "Beme" Marinko Umićević rekao je da je ideja o proizvodnji cipela u Banjaluci za čileanske rudare potekla od njega.

- Čitav svijet je bio svjedok velike tragedije ovih hrabrih ljudi i ovim gestom želimo da im pokažemo da nisu napušteni i da se za njih i njihove muke čulo i u Republici Srpskoj - kazao je Umićević.

On je naglasio da će napraviti po jedan par cipela za rudare ali i za njihove supruge, te da će par cipela dobiti i čilenaski predsjednik Sebastijan Pinjera i prva dama.

- Napravićemo cipele vrhunskog kvaliteta od kozije kože i nadamo se da ćemo rudarima ovom prilikom pokazati da nisu napušteni - kazao je Umićević i dodao da su iz "Beme" već u petak stupili u kontakt sa čileanskom ambasadom u Beogradu, gdje su bili oduševljeni idejom.

- Amabasada Čilea u Beogradu prikupiće nam brojeve cipela rudara i njihovih supruga, kao i predsjednika Čilea i njegove supruge - istakao je Umićević i dodao da se nada da će do novogodišnjih praznika heroji iz Čilea već nositi banjalučke cipele.

Umićević je naglasio da se neće štedjeti materijal i novac za proizvodnju ove obuće.

- Kada nešto radimo sa velikom ljubavlju, cijena i trud nam nisu bitni - kazao je Umićević i istakao da su i radionici "Beme" oduševljeni idejom.

Iz jame u rudniku San Hoze u Čileu poslije 69 dana, 33 rudara izvučeno je tokom ove sedmice, uz pomoć specijalne kapsule.

Dani provedeni u rudniku San Hoze ujedno je i svjetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom, a priča o njima obišla je svijet.

Humanitarne akcije

Marinko Umićević kazao je da je fabrika obuće "Bema uključena u mnogobrojne humanitarne akcije.

- Prije nekoliko dana završili smo sa proizvodnjom obuće za ugrožene kategorije stanovništva u Grahovu. Radnici trenutno prave i oko 70 pari cipela za najugroženije Nevesinjce - kazao je Umićević i dodao da je "Bema" proizvela i 100 pari cipela za djeci u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana