Činjenice idu u prilog Elektroprivredi

Glas Srpske
Činjenice idu u prilog Elektroprivredi

TREBINjE - "Elektroprivreda Republike Srpske" očekuje pozitivan ishod arbitraže u postupku koji se vodi u Beču po tužbi ČEZ-a protiv ove kompanije, jer sve činjenice idu tome u prilog, rekao je izvršni direktor za pravne poslove u ERS Nenad Radović, javila je Srna.

On kaže da maksimalistički postavljen arbitražni zahtjev ČEZ-a za odštetu od oko 59 miliona evra, bez obrazloženja te štete, ukazuje da je nerealan i pretenciozan.

- "Elektroprivreda" vjeruje u integritet i objektivnost arbitara koji su to do sada potvrdili vođenjem ovog postupka - rekao je Radović i dodao da "Elektroprivreda" još nije dobila nijedan dokaz od ČEZ-a koji bi potvrdio odštetni zahtjev, te dodao da se, zbog načina vođenja ovog postupka i komplikovane procedure, konačna arbitražna odluka može očekivati tek 2012. godine.

"Elektroprivreda RS" u decembru 2006. godine potpisala je sa ČEZ-om ugovor o obnovi Rudnika i TE "Gacko" i izgradnju novog bloka elektrane od 660 megavata, a u maju 2007. godine utvrđen je sporazum o sprovođenju, koji je definisao sve potrebne korake i rokove za izgradnju nove elektrane.

ČEZ je u maju prošle godine odlučio da se povuče iz projekta i zatražio odštetu od 59 miliona evra, optužujući Republiku Srpsku da snosi krivicu za propast posla.

Radović je naglasio da "Elektroprivreda" arbitražni zahtjev ČEZ-a smatra neosnovanim.

- Ne može se insistirati na izvršenju obaveza iz Sporazuma o sprovođenju, ako je Studija izvodljivosti, koju su izradili konsultanti angažovani od ČEZ-a, pokazala da je projekat ekonomski neisplativ i pred "Elektroprivredu" stavila neke uslove koji bi projekat učinili ekonomski opravdanim, ali sa svim rizicima uglavnom na strani kompanije iz Srpske - objasnio je Radović i dodao da je "Elektroprivreda" predlagala da se rizici Projekta dijele ravnomjerno između partnera.

On ističe da ni ČEZ nije izvršio svoje obaveze iz Sporazuma, jer nije unio novčani ulog u zajedničko preduzeće od oko 220 miliona evra, a s druge strane ni domaća kompanija nije unijela aktivu RiTE Gacka u novo preduzeće zbog tužbe manjinskih akcionara.

Arbitri

Radović je pojasnio da se postupak u Beču ne vodi pred sudom, već pred Arbitražnim vijećem od tri arbitra koji su izabrani od strana u postupku po pravilima međunarodne trgovinske komore iz Pariza.

- Sada se raspravljaju samo procesna pitanja, dok će se o meritumu spora rješavati tek sljedeće godine - rekao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana