Cilj liberalizacija svjetske trgovine

Glas Srpske
Cilj liberalizacija svjetske trgovine

DAVOS - Evropski povjerenik za trgovinu Karel de Guht izjavio je da je jedan od značajnijih zaključaka na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu to što su najveće zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) za cilj postavile zaključenje ciklusa pregovora iz Dohe o liberalizaciji svjetske trgovine u julu.

- Svi se slažu kako bi­ trebalo da zaključimo dogovor u julu. Imamo još puno posla. Zato bi­ trebalo da napravimo nove planove u martu - rekao je poslije sastanka predstavnika tridesetak zemalja WTO-a De Guht.

Po diplomatskim izvorima, Kinezi i Amerikanci iskazali su kooperativnost, ali Brazilci i dalje ostaju na svojim dosadašnjim stanovištima. Pregovori započeti u novembru 2001. u Dohi, u Kataru, ubrzo poslije napada na SAD 11. septembra, trebalo je načelno da budu završeni krajem 2004. godine.

Poslije četiri naporna dana u Davosu, delegati su slušali zanimljivo predavanje o iscrpljenosti društva, odnosno o tome kako sve veći pritisak društva, ekonomska kriza i ubrzana komunikacija dovode do povećanja broja oboljenja povezanih sa stresom.

Ekonomski forum u Davosu obilježen je polemikom izmeću bogatih i siromašnih zemalja o tome da li je vrijednost dolara i drugih ključnih valuta precijenjena ili potcijenjena, kako bi vlade razvijenih država mogle da manipulišu oporavkom svojih privreda.

Iz Vašingtona je i ranije stizao zahtjev Pekingu da mora da podigne vrijednost juana. Američka vlada tvrdi da Kina vještački drži vrijednost juana na niskom nivou kako bi održala nisku vrijednost radne snage i dobre rezultate u spoljnoj trgovini.

Slično misle i vlade u još nekim državama, a australijski šef diplomatije Kevin Rud otvoreno je pozvao u Davosu kineske vlasti da koriguju vrijednost juana naviše.

Kina na to odgovara da bi podizanje vrijednosti juana u trenutku kada na svjetskom tržištu rastu cijene hrane imalo negativnih posljedica po inflaciju u toj zemlji.

S druge strane, ministri iz Njemačke i Francuske navode da vrijednost evra ne bi trebalo korigovati i ocjenjuju da je malo vjerovatno da će evropska valuta značajnije oscilirati.

 - Mislim da će evro biti stabilan - izjavio je njemački  ministar finansija Volfgang Šojble.

Protesti

Tokom foruma u Davosu učesnici antikapitalističkih demonstracija bacali su flaše na policajce, koji su odgovorili upotrebom vodenih topova. Sukob je izbio kada se grupa od oko 100, uglavnom mladih lokalnih stanovnika, okupila pred željezničkom stanicom, blizu konferencijskog centra gdje se održava Forum.

Sedam kamiona sa policajcima pratilo je demonstrante, ali nisu intervenisali dok nisu izbili sukobi kod gradske željezničke stanice na kraju marša. To je bio drugi put da je izbilo nasilje tokom održavanja Foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana