Cilj do 2018. godine postići uštede od devet odsto

Agencije
Cilj do 2018. godine postići uštede od devet odsto

Sarajevo - Cilj BiH je da do 2018. godine postigne uštede od devet odsto u korištenju energenata, dok je u Evropi posljednjih godina došlo do uštede i do 25 odsto – izjavio je direktor instituta za standardizaciju BiH /BAS/ Aleksandar Cincar.

Cincar je rekao da za uštede u potrošnji energije najbolje smjernice za firme daje standard ISO 50001, koji je tema trodnevnog seminara koji je danas počeo u Sarajevu "Upravljanje energijom i standard ISO 50001 – Sistemi za upravljanje energijom".

Cincar je naveo da BAS, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za standardizaciju /ISO/, svake godine organizuje seminare u vezi sa obradom najaktuelnijih standarda na kojima se raspravlja o njihovoj primjeni u praksi.

"Ovo je sastavni dio naših aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o važnosti standarda i standardizacije", istakao je Cincar.

On kaže da jedan od ključnih alata za povećanje energetske efikasnosti predstavlja upravo ovaj standard, odnosno njegova primjena u praksi.

Prema njegovim riječima, rizike povećavaju rast troškova energije i promjenjive cijene, zajedno sa sve većim ograničenjima energenata i distributivnim mrežama.

"Prepoznajući značaj energije za dugoročnu održivost poslovanja, organizacije mogu koristiti standarde kako bi na praktičan način upravljali i kontrolisali potrošnju energije i troškove. Primjena takvih standarda ključ je za postizanje maksimalne koristi od procesa poboljšanja, operativnih i promjena u održavanju, kao i koristi od napredne tehnologije za energetsku efikasnost", istakao je Cincar.

On je naglasio da je cilj seminara promocija i bolje upoznavanje sa zahtjevima standarda ISO 50001, čija implementacija kontinuirano doprinosi poboljšanju energetskih performansi i samim tim smanjenju potrošnje energije i unapređenju energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana