Cijene u Srbiji i dalje će rasti

Glas Srpske
Cijene u Srbiji i dalje će rasti

BEOGRAD - Građani Srbije u idućem periodu mogu očekivati rast cena koji će biti zaustavljen posle marta 2011. godine, rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, prenio je RTS.

On je istakao da će se inflacija vratiti na ciljani nivo od 4,5 odsto do kraja 2011. godine.

- Očekujemo da će se inflacija u decembru ove, kao i u prvom tromesečju 2011. godine, kretati iznad gornje granice cilja i u najvećoj meri biće opredeljena rastom regulisanih cena - rekao je Šoškić.

Prema njegovim riječima, rast potrošačkih cijena u novembru iznosio je 1,5 odsto.

- Industrijska proizvodnja zabeležila je pad od 3,2 odsto u oktobru, što nisu dobre vesti - ocijenio je Šoškić i naglasio da je projektovani rast bruto društvenog proizvoda za 2010. godinu oko 1,5 odsto.

- Za sledeću godinu planiran je rast BDP-a od tri odsto, ali ne možemo biti zadovoljni, jer rast proizvodnje mora da bude baziran na izvozno orijentisanoj privredi i rastu investicija - rekao je Šoškić.

Upitan da li će evro dostići 120 dinara, kako se spekuliše, Šoškić je rekao da ne vjeruje u takav scenario i podsjetio da ponuda i potražnja određuju cijenu.

- Situacija u Srbiji nije takva da bismo njome bili zadovoljni, ali nema razloga za neke apokaliptične scenarije - naglasio je guverner Narodne banke.

Savjetovao je građanima da se vrlo pažljivo zadužuju i da se upoznaju sa svojim pravima, koja su predviđena novim zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Devizne rezerve

Guverner Narodne banke Srbije naveo je da su devizne rezerve stabilne i iznose 9,5 milijardi evra, zbog čega nema potrebe za povlačenjem dodatnih sredstava iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana