Cijene trupaca smanjene za pet odsto

Marina Čigoja
Cijene trupaca smanjene za pet odsto

BANjA LUKA - Vlada RS predložila je preduzeću "Šume RS" da smanji cijene trupaca za rezanje za pet odsto na period od šest mjeseci, počev od 1. aprila ove godine, te da drvoprerađivačima odobri popust od pet odsto na ime avansne uplate za trupce.

U saopštenju vladinog Biroa za odnose sa javnošću navodi se da je Vlada zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS da, u saradnji sa Privrednom komorom RS, sačini listu preduzeća za odgođeno plaćanje na period od 30 do 90 dana.
- Preduzeće "Šume RS" zaduženo je da svim drvoprerađivačima u RS omogući ravnopravan tretman u snabdijevanju trupcima, uključujući i drvoprerađivače sa područja Han Pijeska, gdje je još uvijek prisutan problem funkcionisanja centralnog skladišta - navodi se u saopštenju.

U Informaciji o aktuelnoj problematici drvoprerađivačke industrije koju je Vlada juče prihvatila, navodi se da "Šume RS" od drvoprerađivača, umjesto bankarskih garancija, mogu uzimati i mjenice.

- Vlada je preporučila da "Šume RS", sa preduzećima hemijske destilacije drveta od niže vrijednih drvnih sortimenata, zaključi ugovor o snabdijevanju na rok od tri godine i rokom plaćanja na 90 dana, s obzirom na činjenicu da ona proizvode za izvoz - navodi se u saopštenju.

U Informaciji se navodi da je drvoprerađivačka industrija RS izraziti izvoznik, te da je prva osjetila negativan uticaj ekonomske krize već u posljednjem kvartalu 2008. godine.

Sekretar Udruženja prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je Vlada prihvatanjem ove informacije udovoljila zahtjevu proizvođača.

- Zahtjevi za donošenje ovih odluka dugo su trajali i sigurno da će pomoći drvoprerađivačima da se lakše suprotstave posljedicama krize. Ovaj zaključak je značajno ohrabrenje za domaće drvoprerađivače i predstavlja podstrek za dalje poslovanje firmi iz ove grane, koje su se prve našle na udaru krize - kazao je Šinik i dodao da će ova godina, prema svim parametrima, biti jednaka ili možda i teža nego prošla.

Proizvodnja

U Informaciji se dodaje da je fizički obim proizvodnje u drvoprerađivačkoj industriji u 2009. u odnosu na godinu ranije smanjen za 30,4 odsto. Ukupan prihod iz preduzeća iz ove grane lani je smanjen za 17,2 odsto u odnosu za 2008. godinu.

- Fizički obim proizvodnje za tri mjeseca 2010. godine je na nivou prva tri mjeseca 2009. godine, a u odnosu na isti period 2008. godine manji je za 49,5 odsto - navodi se u Informaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana