Cijene pamuka “kroje” tanji profit

Milijana Latinović
Cijene pamuka “kroje” tanji profit

BANjALUKA - Tekstilci širom Republike Srpske jedva uspijevaju da nabave materijal potreban za izradu proljećno-ljetne kolekcije, a osim što se teško dolazi do sirovine, ističu i da su cijene pamuka odletjele u nebo.

Pandemija virusa korona lani je prepolovila zaradu u tekstilnoj industriji, a ni početak ove godine nije donio ohrabrenje ovom privrednom sektoru. Tekstilci ističu da bilježe veliki pad i proizvodnje i prometa.

Poteškoće nisu zaobišle ni preduzeće “Karmen lajn” iz Laktaša, koje je, kako kaže vlasnik i direktor Zorislav Stojić, bilo prinuđeno da smanji broj zaposlenih, ali i zarade radnika.

- Pad obima posla i prometa je oko 40 odsto, što je za tekstilnu industriju koja nema zaliha i kapitala katastrofalno. Strahujemo da bismo mogli doći u situaciju da zatvaramo pogone - rekao je Stojić za “Glas Srpske” i dodao da u ovom preduzeću trenutno radi 35 radnika.

Istakao je da je u toku izrada nove kolekcije za koju će, nada se, biti zainteresovanih kupaca. Stojić dodaje da se do sirovine teško dolazi, jer osim što su materijali poskupjeli i transport je otežan.

- Ukoliko se sve ovo nastavi, mogli bismo zapasti u probleme koji će biti nepopravljivi - upozorio je prvi čovjek “Karmen lajna”.

Da je nabavka sirovine posebno otežana potvrđuju i u firmi “Pčelica Maja” iz Bileće, u kojoj nastaju najljepši odjevni predmeti za djecu.

- Mala firma se relativno lako prilagodi kretanjima na tržištu, ali kriza u koju su svi proizvođači zapali još lani samo se produbljuje. Potražnja je pala za 20 odsto, a za isto toliko je poskupio i pamuk koji nabavljamo iz Turske. Kada se sve to sabere, problema je dosta, profit pada i cijeli sistem prestaje da funkcioniše - rekao je vlasnik ove bilećke firme Drago Vujović, naglasivši da repromaterijal naručuju onlajn te da se snalaze kako znaju i umiju.

Vujović je podsjetio da su zahvaljujući pomoći Vlade Srpske uspjeli da nabave nove mašine i da nastave realizaciju značajnog projekta.

- Uprkos svim poteškoćama uspjeli smo da zadržimo radnike, a i plate koje su u tekstilnoj industriji minimalne, ostale su na istom nivou - rekao je Vujović.

 Stara kolekcija

Tekstilci ističu da je dobar dio prošlogodišnje proljećno-ljetne kolekcije mjesecima stajao u skladištima.

- Tu garderobu smo dali ispod svake cijene samo da ne dođemo u situaciju da istrune na lageru - rekao je Zorislav Stojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana