Cijene nekeretnina ponovo pale

Glas Srpske
Cijene nekeretnina ponovo pale

MANILA - Cijene nekretnina na tržištima širom svijeta ponovno su pale u prvom kvartalu ove godine, iako je završio trogodišnji period njihovog naglog pada, prenijeli su portali.

Studija o tržištima nekretnina u 39 zemalja svijeta, koje je uradio "Global Properti Gajd", pokazala je da su cijene nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju pale u 27 zemalja, dok je rast zabilježen u 12 zemalja. Na godišnjem nivou cijene su porasle u 16 zemalja, a pale u 23 zemlje.

Kada je u pitanju Evropa, Irska, Bugarska i Španija zabilježile su najveći pad cijena, dok su najveći rast zabilježile Norveška i Austrija.

Na tržištu nekretnina u SAD, cijene su na godišnjem nivou pale za 7,5 odsto dok su u odnosu na prethodna tri mjeseca bile niže za 3,7 odsto, što je najoštriji pad od kraja 2008. godine.

U Aziji su cijene ponovno porasle, pri čemu je rast predvodio Hongkong, dok su Australija i Novi Zeland u prvom tromjesečju zabilježili pad cijena nekretnina u odnosu na isti period lani za 3,4 odnosno 4,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana