Cijene hrane u BiH idu ka evropskim

M. Č.
Cijene hrane u BiH idu ka evropskim

Banjaluka - Cijene hrane u BiH iznose 76 odsto prosjeka u Evropskoj uniji, a da se one sve više približavaju evropskim pokazuje i podatak da je hrana kod nas čak i skuplja nego u pojedinim članicama EU.

Prema podacima Evropskog statističkog zavoda Eurostata, građani BiH za hranu i bezalkoholna pića prošle godine trebali su izdvojiti 76 odsto prosjeka EU, isto kao i građani Crne Gore, a više nego stanovnici Srbije i Makedonije.

Koliko je život u BiH skup najbolje pokazuje podatak da su cijene hrane i bezalkoholnog pića više nego u Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj koje su članice EU.

Gledano pojedinačno, cijene hljeba i žitarica u BiH iznose 73 odsto prosjeka EU, mesa 69 odsto, dok cijene mlijeka, sira i jaja iznose 78 odsto prosjeka EU.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da hrana u BiH ima konstantno visoku cijenu iz prostog razloga što je značajan dio te hrane uvezen.

- S druge strane, mi nedovoljno podržavamo domaću proizvodnju hrane za koju imamo sve predispozicije. U EU proizvođač ima subvencije i to doprinosi da hrana bude jeftinija, dok kod nas takvih sistema podrške ima vrlo malo ili nimalo - kazao je Pavlović i dodao da nama cijene diktiraju veliki trgovački lanci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana