Cijene goriva u RS ponovo rastu

Marina Čigoja
Cijene goriva u RS ponovo rastu

BANjALUKA - Gorivo na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjelo je proteklih dana između pet i osam feninga, a već danas moglo bi doći do povećanja cijena i na ostalim pumpama.

Predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović istakao je da su na nekoliko pumpi proteklih dana cijene povećane, a da će, ukoliko se cijene u nabavci danas povećaju, vjerovatno doći do korekcije i na ostalim pumpama.

- Cijene u nabavci prošle sedmice nešto su povećane, a ako danas dođe do novog povećanja, steći će se uslovi za poskupljenje i na pumpama za pet do osam feninga. Neki vlasnici pumpi proteklih dana su već povećali cijene, a sada će vjerovatno i ostali - istakao je Vojinović.

Na benzinskoj pumpi "Parma trend" u Laktašima rekli su da su krajem prošle sedmice povećali cijene za pet do šest feninga.

- "Evrodizel" je koštao 2,26 maraka po litru, a sada 2,31, dok je cijena bezolovnog benzina bila 2,24, a sada košta 2,30 maraka - istakli su na ovoj pumpi.

U "Nestro petrolu" su istakli da je kod njih u odnosu na prošlu sedmicu dizel poskupio za šest feninga.

- Razlog poskupljenja je povećanje cijene nafte na svjetskom tržištu. Benzini se trenutno kreću između 2,30 i 2,33 marke, "evrodizel 4" košta od 2,31 do 2,33 marke, u zavisnosti od regije u kojoj se benzinske pumpe nalaze - kazali su na ovoj pumpi.

U banjalučkom "Krajinapetrolu" su istakli da su posljednju korekciju cijena imali prije deset dana, te da će u zavisnosti od nabavnih cijena koje će dobiti danas odlučiti hoće li biti novog poskupljenja.

Cijena "evrodizela" na ovoj pumpi trenutno je 2,32, bezolovni benzin 95 košta 2,30, a super 98 košta 2,33 marke.

Nafta

Cijene sirove nafte juče su pale ispod 99 dolara za barel pod pritiskom zabrinutosti investitora da bi izostanak sporazuma o povećanju limita za američki dug mogao dovesti do bankrota te zemlje i nanijeti štetu svjetskoj ekonomiji, prenijele su agencije.

Nafta za orijentacionu isporuku u septembru je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u Njujorku pojeftinila 95 centi, na 98,92 dolara za barel. U Londonu na berzi ICE nafta marke "brent" iz Sjevernog mora juče je pala za 68 centi, na 117,99 dolara za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana