Cijene goriva u Republici Srpskoj niže za pet feninga

Marina Čigoja
Cijene goriva u Republici Srpskoj niže za pet feninga

Banjaluka - Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od juče su niže za četiri do pet feninga po litru, iako u Udruženju uvoznika nafte i naftnih derivata RS ističu da su se stekli uslovi da benzini pojeftine čak i za deset feninga.

Predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović kaže da su stvoreni preduslovi da evrodizel bude jeftiniji najmanje za pet feninga, a bezolovni benzin za čak deset feninga.

On je rekao da je došlo do pada cijena u nabavci i da je to osnovni razlog zbog kojeg i vlasnici benzinskih pumpi smanjuju svoje cijene.

- Nove cijene dizela trebalo bi da se kreću između 2,25 i 2,30 KM, dok bi cijene bezolovnog benzina trebalo da iznose između 2,20 do 2,25 maraka. Benzin 98 trebalo bi da košta 2,35 maraka - kazao je Vojinović i dodao da je ovo treće pojeftinjenje goriva u Srpskoj u posljednjih mjesec.

Na benzinskim pumpama "Nestro petrol" cijene su od juče ujutro niže za četiri feninga.

- Benzin "super 98" sada košta 2,42 marke, dok bezolovni benzin košta 2,31 marku. Dizel "evro 5" košta 2,35, dok dizel "evro 4" košta 2,33 marke po litru - kazali su na ovoj pumpi.

Na benzinskoj pumpi "Petrol" u Banjaluci istakli su da je i kod njih gorivo pojeftinilo za pet feninga.

- Dizel je pojeftinio sa 2,40 na 2,35 maraka, a isto toliko košta i benzin 95 koji je takođe snižen za pet feninga - istakli su na ovoj pumpi i dodali da je kod njih od prošlog ponedjeljka do sada gorivo pojeftinilo tri puta, sa 2,50 na sadašnjih 2,35 maraka.

Na benzinskoj pumpi "Despotović" u Bijeljini rekli su da su juče dobili nove cjenovnike u kojima su cijene niže za tri feninga i dodali da bi kod njih danas trebalo da dođe do korekcije cijena, ne precizirajući za koliko.

U banjalučkom "Krajinapetrolu" takođe je došlo do sniženja cijena i to za četiri feninga.

Na ovoj pumpi "evrodizel" sada košta 2,35 KM, benzin 95 je 2,32, dok benzin 98 košta 2,44 marke po litru.

Pojeftinila nafta

Sirova nafta je juče na azijskom tržištu pojeftinila ispod 83 dolara za barel pod pritiskom špekulacija da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) na ovosedmičnom sastanku ostaviti svoje proizvodne kvote na nepromijenjenim nivoima.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi bila je u padu 43 centa, odnosno 82,89 dolara za barel. U Londonu je marka "brent" iz Sjevernog mora za isti termin isporuke bila u padu deset centi i ugovarana je po 97,04 dolara za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana