Cijene goriva u regionu gotovo nepromijenjene

Glas Srpske
Cijene goriva u regionu gotovo nepromijenjene

ZAGREB - Dok svjetski mediji javljaju o znatno nižoj cijeni nafte, na Balkanu cijene goriva negdje su tek neznatno niže, a negdje su se čak i povećale.

Gotovo je nevjerovatno kako svaka država ima različito pojašnjenje za svoje cijene, međutim krajnji rezultat svugdje je isti: muzimo narod do iznemoglosti, piše indedž.hr.

Tako je hrvatski naftni magnat "Ina", u vrijeme ljeta kada su cijene barela nafte skakale "u nebo" voljela objašnjavati svom narodu kako se prate "svjetski trendovi" te da u skladu s tim i reguliše cijene.  U vrijeme kada se u svijetu počela snižavati cijena, "Ina" je saopštila da se "zapravo prate cijene u mediteranskom basenu".

U Crnoj Gori je veselje zbog pada svjetske cijene nafte trajalo sve do juče kada je, suprotno svim zemljama u okruženju, gorivo postalo skuplje. Tako je litra "supera" skočila za dva centa. Naravno, i ta zemlja, kada je trebalo, veoma brzo je pratila svjetska događanja kada se dizala cijena nafte, međutim, odjednom više ne prati trendove tako brzo. Narodu je službeno saopšteno da je skuplje gorivo sasvim normalna stvar jer oni, u stvari, prate valutni odnos evra i američkog dolara pa prema tome cijene idu gore.

U BiH je sasvim drugačija priča, jer RS i FBiH vode svoju naftnu politiku. Cijena goriva niža je ili će tek pojeftiniti i to u prosjeku tri feninga. Visoke cijene od ovog ljeta koje su skakale nevjerovatnom brzinom u BiH, danas se teško spuštaju. Udruženje vlasnika benzinskih pumpi saopštilo je da nema velikog pojeftinjenja, jer čekaju "promjene cijene naftnih derivata u rafinerijama iz okruženja".

Ne treba ni naglašavati kako su kao i sve ostale zemlje u regiji kada su se dizale cijene pratili svjetske trendove, međutim sad se odjednom čekaju rafinerije.

U Srbiji je cijena goriva ovih dana ostala ista, a promjene cijene očekuju se otprilike tek za desetak dana. Ekonomski analitičari nadaju se kako bi u Srbiji gorivo moglo pojeftiniti tek za tri dinara, ako do njega uopšte i dođe.

Naftne kompanije u toj zemlji, naravno, imaju pojašnjenje za takvu odluku. Naime, u Srbiji se prati rast dolara, ali i izvještaj Međunarodne agencije za energiju, koja je snizila procjenu rasta potražnje za naftom zbog usporavanja svjetske ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana