Cijene goriva niže za 0,10 KM

Marina Čigoja
Cijene goriva niže za 0,10 KM

BANjALUKA - Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od juče su niže za deset feninga po litru, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović.

On je istakao da su poslije pada cijena goriva u nabavci stvoreni svi preduslovi da gorivo pojeftini i u maloprodaji.

- Nove cijene i benzina i dizela trebalo bi da se kreću oko 2,20 maraka po litri. Cijene goriva do sada su se od pumpe do pumpe kretale između 2,28 i 2,33 maraka - naglasio je Vojinović.

Na banjalučkom "Krajinapetrolu" su rekli da je sniženje cijena kod njih u planu, ali da ono neće biti odmah.

- Još imamo zaliha koje smo kupili po starim cijenama, a nakon što dobijemo cjenovnike od proizvođača vidjećemo za koliko će sniženje biti - kazali su na ovoj pumpi.

Na benzinskoj pumpi Despotović u Bijeljini kažu da će se u zavisnosti od nabavnih kretati i cijene u maloprodaji.

- Očekujemo cjenovnike od dobavljača i u zavisnosti od toga i mi ćemo formirati cijene. Trenutno "evrdizel 4" kod nas košta 2,28 maraka, dok "evrodizel 5" košta 2,30 maraka, benzin eurosuper 95 košta 2,26, a benzin eurosuper 98 košta 2,29 maraka - kazali su na ovoj pumpi.

Sirova nafta juče je tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na oko 87 dolara za barel, zahvaljujući optimizmu investitora da rast globalne privrede u drugoj polovini godine možda neće usporiti toliko koliko se očekivalo, prenijele su agencije.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u septembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 40 centi na 87,48 dolara za barel, poslije poskupljenja u ponedjeljak za 2,50 dolara, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 42 centa na 109,42 dolara za barel.

Visoke cijene

Analitičari kažu da visoke cijene nafte nisu potrebne ni kompanijama - proizvođačima, ni potrošačima. Takve tačke gledišta pridržavaju se vodeći ruski eksperti u naftnoj i gasnoj sferi.

Niske cijene "crnog zlata" ne stimulišu naftne kompanije koje jednostavno smanjuju bušenje i ne investiraju ni u eksploataciju, ni u preradu. Ako je cijena previsoka, počinju da se nerviraju potrošači, a za ekonomiju u cjelini to znači stagnaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana