Cijene goriva niže do pet feninga

Marina Čigoja
Cijene goriva niže do pet feninga

Banjaluka - Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj pojeftiniće ove sedmice za četiri do pet feninga po litru, potvrdio je "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović.

On je istakao da je na pojedinim pumpama gorivo pojeftinilo juče, dok se u toku sedmice očekuje poravnanje cijena na svim pumpama.

- Poslije pada cijena u nabavci stekli su se uslovi da gorivo pojeftini i u maloprodaji. U zavisnosti od trošenja zaliha, za dva do tri dana očekujemo da će cijene biti snižene na svim pumpama - istakao je Vojinović.

On je naglasio da je u posljednjih deset dana došlo do pojeftinjenja naftnih derivata za oko 12 feninga.

Na pumpama "Nestro Petrola" cijene dizela juče su snižene za tri do četiri feninga, dok su za četiri do pet feninga snižene cijene benzina.

Benzin super 98 na ovoj pumpi sada košta 2,51 KM, benzin 95 2,40, dizel evro četiri 2,41, dok dizel evro pet košta 2,43 marke.

- Nastavlja se tendencija pada cijena derivata. Kod nas su cijene za 15 dana snižene za desetak feninga, što je svakako ohrabrujuća vijest - kazao je načelnik Odjeljenja za marketing "Optima grupe" Rade Vidaković.

Cijene su juče snižene i na benzinskoj pumpi "Petrol" u Banjaluci, gdje evrodizel i benzin 95, koštaju 2,45 maraka po litru, dok benzin od 100 oktana košta 2,65 maraka po litru.

Na benzinskoj pumpi "Despotović" u Bijeljini rekli su da su posljednju korekciju imali prošle sedmice, te da će u zavisnosti od novih cijena iz nabavke doći i do promjena kod njih.

Na ovoj pumpi dizel trenutno košta 2,39, a bezolovni benzin sa 95 oktana 2,41 marku.

Trend pada cijena naftnih derivata nastavljen je i u susjednim zemljama. Benzini u Hrvatskoj jeftiniji su do 34 lipe, dizel do 13 lipa, a sniženje je najavljeno i u Srbiji za dva do pet dinara po litru.

Sirova nafta

Cijene sirove nafte juče su na azijskom tržištu opale na blizu 94 dolara za barel, povećavši dvosedmične gubitke koji su oborili vrijednosti "tečnog zlata" na petomjesečni minimum pod pritiskom dužničke krize u evrozoni.

Nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi bila u padu 44 centa, na 94,34 dolara za barel, što je najniži nivo još od decembra.

Sirova nafta je izgubila oko 11 odsto vrijednosti u poređenju sa cijenom od 106 dolara ranije ovog mjeseca pod pritiskom znakova o usporavanju ekonomske aktivnosti u dva najveća svjetska potrošača tog energenta - SAD i Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana